Spierspanningshoofdpijn

Spierspanningshoofdpijn is een vorm van chronische hoofdpijn.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft wel eens spierspanningshoofdpijn. Het is niet ernstig of gevaarlijk, maar het kan behoorlijk vervelend zijn. De pijn die u voelt is eigenlijk spierpijn door gespannen nekspieren en gezichtsspieren.

Toon meer

Dat kan komen door verschillende dingen, zoals:

  •  stress
  • een verkeerde houding
  • tandenknarsen
  • een verkeerde bril

Ook voedselintolerantie kan een oorzaak zijn van spierspanningshoofdpijn.

Klachten/symptomen spierspanningshoofdpijn

Het voelt als een strakke band om het hoofd of als pijn die uit de nek omhoog kruipt. U hebt een dof, drukkend gevoel in uw hoofd. Uw nek en schouders zijn pijnlijk en stijf. Verder kunt u de volgende klachten hebben:

  • misselijkheid (zonder braken)
  • gevoeligheid voor harde geluiden en fel licht
  • depressie.

Spierspanningshoofdpijn wordt niet erger door lichamelijke inspanning.

Verpleegkundig consulent hoofdpijn

In CWZ is een verpleegkundig consulent aanwezig die gespecialiseerd is in hoofdpijn. Hij bespreekt samen met u uw klachten en geeft adviezen over uw leefstijl, het omgaan met hoofdpijn en hoe u de medicijnen moet gebruiken. Als u vragen heeft over, tijdens of na uw behandeling, kunt u die stellen aan hoofdpijnconsulent Ton Arts.

Waarom met spierspanningshoofdpijn naar CWZ?

Op de Hoofdpijnpoli van CWZ zijn er plaatsen gereserveerd voor mensen met problematische hoofdpijn. Zo kunt u op één dag meerdere zorgverleners spreken en hoeft u maar één afspraak te plannen. Als er wordt besloten om een bloedonderzoek te doen of röntgenfoto’s te maken, maken we samen met u een aparte afspraak. Vaak komt er nog een vervolgafspraak om te kijken of de behandeling heeft gewerkt.

De Hoofdpijnpoli van CWZ werkt samen met andere gespecialiseerde Nederlandse centra in de Vereniging Nederlandse Hoofdpijncentra.

Folder

Meer informatie

De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten helpt mensen met migraine en andere vormen van chronische hoofdpijn. Deze organisatie heeft informatie en een Infolijn.