Slokdarmspataderen

Slokdarmspataderen ontstaan bij mensen met een verhoogde bloeddruk in de poortader (portale hypertensie).

De poortader is een belangrijke ader. Hij voert bloed uit de milt, de alvleesklier, de galblaas en een deel van het spijsverteringskanaal naar de lever. Een verhoogde bloeddruk in de poortader kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is levercirrose.

Toon meer

 

Bij een te hoge bloeddruk in de poortader gaat het bloed naar sluipwegen zoeken. Zulke sluipwegen zijn bijvoorbeeld de aderen in de slokdarm. Maar deze dunne aderen zijn niet gemaakt om zo'n grote hoeveelheid bloed te verwerken. Ze rekken helemaal uit en worden wijder. Deze verwijdingen zijn zwakke plekken: spataderen.

Naar het ziekenhuis
Het gevaarlijke van slokdarmspataderen is dat ze kunnen knappen. Dan ontstaan er bloedingen die heel hevig kunnen zijn. U moet dan meteen naar het ziekenhuis om behandeld te worden.

De medische term voor slokdarmspataderen is oesofagusvarices.

Klachten / symptomen slokdarmspataderen

Van de slokdarmspataderen zelf merkt u meestal vrij weinig. De verhoogde bloeddruk in de poortader geeft vaak meer problemen, zoals vochtophoping in de buik.

Het komt echter voor dat een grote slokdarmspatader plotseling knapt. Er komt dan bloed in uw slokdarm. U wordt suf, duizelig en een beetje misselijk van het bloed dat in uw maag loopt. Als u moet braken, ziet u helder rood bloed en bloedstolsels. Dat bloed komt ook via de maag in de darmen, waardoor uw ontlasting zwart kleurt. Vaak stopt zo'n bloeding vrij snel, maar soms gaat het bloeden een tijdje door. Of het stopt en begint daarna opnieuw te bloeden. Daarom is altijd een intensieve behandeling nodig. Soms is de bloeding zo heftig dat iemand eraan overlijdt. Bij een bloeding van de slokdarm (of de maag) moet u altijd meteen naar het ziekenhuis worden gebracht. Alleen daar kunt u de goede behandeling krijgen.

Waarom naar CWZ met slokdarmspataderen

In CWZ zijn deskundige MDL-artsen met een brede vakkennis aanwezig. Zij zullen naar u luisteren en uw klachten serieus nemen. Ook heeft zowel de patiënt als de huisarts van de patiënt de mogelijkheid rechtstreeks contact op te nemen met de MDL-arts.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.