Slagaderverkalking

Door de ophoping van stoffen treedt verandering van de vaatwand op; dit heet slagaderverkalking.

Het vat wordt daardoor nauwer en het bloed kan hierdoor slechter doorstromen. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten. Slagaderverkalking is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Een andere naam voor slagaderverkalking is atherosclerose (of arteriosclerose). Athero betekent slagader, sclerose verwijst naar de harde verdikkingen in de slagaderwand.

Toon meer

Slagaderverkalking wordt ook wel aderverkalking genoemd. Het is een natuurlijk proces. Wanneer we ouder worden, blijven steeds meer vet en andere stoffen aan de binnenkant van onze slagaders plakken. Slagaderverkalking wordt verergerd door roken, weinig bewegen, cholesterolrijke voeding, hoge bloeddruk of het hebben van diabetes. Slagaderverkalking is in het hele lichaam aanwezig. Dat levert niet overal klachten op. Wel geeft het meer risico op vaatvernauwing in benen / armen, een hartinfarct of een herseninfarct of beroerte.

Wat zijn de risico’s van slagaderverkalking?

Na lange tijd kan een slagader bijna helemaal verstopt raken door een prop van cholesterol en andere stoffen en vaak ook een stolsel. Een deel van het lichaam krijgt dan te weinig bloed. De prop in de slagader kan ook plotseling loskomen. Hij spoelt dan met het bloed mee en sluit een stuk verderop plotseling een slagader helemaal af. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte, of een doorbloedingsstoornis in de benen: etalagebenen.

Een ander risico is dat het bloedvat verslapt door de verkalking. Het bloedvat wordt dan juist wijder in plaats van smaller. Dit heet een aneurysma. Een aneurysma kan scheuren, dan stroomt het bloed uw lichaam in. Dat is vaak een ernstige situatie.

Waarom naar CWZ met slagaderverkalking?

In CWZ worden de aandoeningen van slagaders behandeld door cardioloog, neuroloog, vaatchirurg, radioloog en internist. Deze werken samen en besteden ook aandacht aan maatregelen om nieuwe problemen in de toekomst te voorkomen.

Afbeelding