Rug en nekklachten

Rugpijn is een van de meest voorkomende aandoeningen in de westerse wereld.

Men schat dat 80 - 90% van de mensen op enig moment in het leven wel eens een episode van rugpijn doormaakt. De kosten die het gevolg zijn van het ziekteverzuim en de behandeling van rugklachten zijn gigantisch. Schattingen spreken van ongeveer 2 miljard euro per jaar.

Klachten / symptomen rugpijn

Het belangrijkste symptoom is dat u veel pijn in uw rug heeft, die al meer dan zes weken duurt.

De wervelkolom

De totale wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels en het heiligbeen. De wervels zijn als het ware opeengestapeld en worden onderling verbonden door de facetgewrichten die zorgen voor beweeglijkheid van de rug. Binnen de wervels bevinden zich bewegingssegmenten. Deze bestaan uit 2 aangrenzende wervels met daartussen een tussenwervelschijf. Deze schijf (discus) bestaat uit een bindweefselring met daarin een zacht binnengedeelte dat bestaat uit een gelatineuze massa. De tussenwervelschijf zorgt voor verbinding van de wervels en functioneert als een soort 'schokbreker'. Aan elke wervel zit een wervelboog vast. De wervelbogen vormen met elkaar een buis waarin het ruggenmerg verloopt. Tussen elke 2 wervels komt er aan weerszijden een zenuw uit het ruggenmerg tevoorschijn. Deze zenuwen gaan dan naar de armen of de benen en zorgen voor de beweging en het gevoel. Spieren, banden en pezen helpen om de wervelkolom overeind te houden.

Waarom naar CWZ met rugpijn?

Last van uw rug hebben is erg vervelend en kan u beperken in het dagelijks leven. Uw arts gaat samen met u kijken naar de best mogelijke behandeling. In CWZ is een pijnkliniek waar de artsen gespecialiseerd zijn in het behandelen van pijn.

Bij CWZ komen regelmatig patiënten met rug- en/of nekklachten. De klachten spelen soms opeens op (bijvoorbeeld door een ongeluk), maar vaker ontstaan ze geleidelijk. De huisarts verwijst de patiënt uiteindelijk naar CWZ. Hier doen we onderzoek en krijgt u de behandeling die het beste bij u past. De volgende rug- en nekklachten komen veel voor:

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.