Reflux

Wat is reflux?

Spuugt uw baby zijn melk terug na elke voeding? Dan heeft uw kindje last van reflux. Reflux wil zeggen dat een deel van de maaginhoud (eten, speeksel en maagsappen) terugstroomt in de slokdarm en daarna in de mond.

Reflux komt ook voor bij volwassenen, maar dan noemen we het brandend maagzuur. Een andere naam voor reflux is gastro-oesofageale refluxziekte.

Waarom naar CWZ met reflux?

In CWZ zijn deskundige MDL-artsen en kinderartsen met een brede vakkennis aanwezig. Zij zullen naar u luisteren en uw klachten of die van uw kind serieus nemen. Ook heeft zowel de patiënt als de huisarts van de patiënt de mogelijkheid rechtstreeks contact op te nemen met de MDL-arts of kinderarts.

 

Klachten/symptomen reflux

Er zijn drie vormen van reflux: 'gewoon', ernstig en reflux in combinatie met andere klachten. • Veel baby's spugen na elke voeding, maar lijken daar weinig last van te hebben. Ze groeien goed en huilen niet overmatig veel. Dit noemen we de 'gewone' vorm van reflux. Het spugen komt doordat het sluitspiertje (de sphincter) tussen de slokdarm en de maag bij baby's nog niet helemaal is volgroeid. Dit sluitspiertje moet voorkomen dat de maaginhoud terugstroomt. Als het kind ongeveer een jaar oud is, is dit sluitspiertje sterk genoeg. De reflux gaat dan vanzelf over.

  • Sommige baby's spugen na elke voeding en hebben daar veel last van. Deze vorm van reflux is ernstig en gaat niet vanzelf over. De kinderen slapen onrustig en huilen veel. Doordat ze slecht eten groeien ze niet goed. Mogelijke oorzaken zijn: een vernauwde of afgesloten slokdarm, een maagafwijking, een abnormale ligging van de darmen of een slokdarmontsteking. Ongeveer 3 tot 5% van de pasgeboren kinderen met reflux heeft deze ernstige vorm.
  • Daarnaast is er nog een type reflux dat ernstig is, maar waarbij het kind de voeding niet uitspuugt. Die komt namelijk terecht in de luchtwegen. Deze kinderen krijgen last van chronische luchtwegproblemen, zoals (astma en chronische bronchitis). Wordt de reflux behandeld, dan verdwijnen bij deze kinderen ook de luchtwegproblemen.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

D

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.