Prikkelbare darm syndroom

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS), ook wel ‘spastische darm’ genoemd, hebben gevoelige darmen.

Een geringe vulling van de darm (met gas of ontlasting) geeft al een pijnlijk gevoel in de buik. Bij PDS kan zelfs een lege darm pijn doen. Naast de pijn is er vaak een opgezette buik of opgeblazen gevoel en een verandering in de ontlasting. 

Hoe ontstaat PDS?
Dat is niet bekend. Soms lijkt PDS familiair te zijn: als ouders, broers of zussen er ook last van hebben. PDS kan ook ontstaan door een buikgriep (maagdarminfectie), operatie of langdurig gebruik van antibiotica. Zowel stress als de samenstelling van de voeding kunnen een belangrijke invloed hebben op de ernst van de klachten. Mogelijk speelt de samenstelling van de darmflora ook een rol.

Leer meer op de pagina veelgestelde vragen PDS.

Toon meer

Klachten / symptomen prikkelbare darm

  • Buikpijn. De belangrijkste klacht is pijn of onaangenaam gevoel ergens in de buik of maagstreek. De pijn kan zeurend zijn, maar kan ook gepaard gaan met hevige steken. Soms zijn de pijnaanvallen zo hevig dat ze doen denken aan een gal- of niersteenaanval. De pijn verandert vaak voor, tijdens of na de ontlasting. Na het eten wordt de pijn soms erger. Tijdens de slaap is er vaak geen pijn.
  • Opgezette buik of opgeblazen gevoel. Dit ontstaat vaak in de loop van de dag. Sommige vrouwen geven aan dat het lijkt alsof ze zwanger zijn. De buik zet soms zichtbaar op en de druk in de buik voelt onaangenaam. De riem, de strakke broek en soms het BH bandje moeten los.  Het lijkt alsof de darmen vol ontlasting zitten maar dat is vaak niet zo. De oorzaak van de opgezette buik is onbekend maar het lijkt erop dat (om onbekende redenen) de buikspieren ontspannen en het middenrif naar beneden gaat waardoor de buik naar voren komt.
  • Veranderende ontlasting. Veel mensen met PDS merken dat sinds het begin van de buikklachten ook de ontlasting veranderd is. Soms komt de ontlasting vaker en/of dunner (soms waterdun) en is moeilijk op te houden. Soms is de ontlasting juist harder, komt minder vaak en kost het juist veel moeite om de ontlasting kwijt te raken. Soms ook afwisselend hard en dun, zelfs op één dag. Voorafgaand aan de ontlasting neemt de pijn soms wat toe en na afloop zakt het weer wat. Na de ontlasting voelen de darmen niet altijd leeg.
  • Klachten buiten de buik. Vaak zijn mensen met PDS meer vermoeid. Van pijn word je moe en door de vermoeidheid voel je de pijn erger. De buikpijn kan soms uitstralen naar de rug. Soms zijn er bijkomend maagklachten: opgeblazen gevoel en misselijkheid. 

Waarom naar CWZ met prikkelbare darm?

Eerst naar uw huisarts
Om de diagnose PDS te stellen en PDS te behandelen, hoeft u niet naar het ziekenhuis komen. U kunt hiervoor terecht bij uw huisarts. 

Zo nodig naar CWZ

  • De diagnose kan in een kort traject in CWZ gesteld worden waarna uw eigen huisarts de behandeling kan doen. 
  • Na diagnose een goede begeleiding door verpleegkundig specialisten op de polikliniek MDL.
  • Het behandelplan bestaat uit het reduce PDS project.
  • Samen met u, met voorlichting en een behandelplan, de behandelopties bespreken. U kunt zelf kiezen welke behandeloptie u wilt proberen.

Behandelingen
Niet alle behandelingen slaan bij iedereen aan. Maar de behandelingen geven u wel de mogelijkheid om uw klachten te beheersen en weer ‘de regie’ over uw leven te krijgen.