Ouderdomsziekten

Als u ouder wordt, kunt u ziekten krijgen die te maken hebben met veroudering van het lichaam en de lichaamsfunctie.

Ouderdomsziekten worden ook wel geriatrische syndromen genoemd. Het gaat meestal om mensen van ongeveer 70 jaar en ouder. Voorbeelden van ouderdomsziekten zijn: botontkalking (osteoporose)dementiehartfalen en artrose (slijtage van de gewrichten).

Klachten / symptomen geriatrische syndromen

Bij oudere mensen kunnen aandoeningen zich anders voordoen dan bij jongeren. Vaak ontstaan al snel ernstige en/of meerdere verschijnselen. Het is dan op het eerste oog niet direct duidelijk wat de oorzaak is. Soms kan zelfs een heel kleine verandering (bijvoorbeeld een blaasontsteking of een medicijnverandering) tot een grote achteruitgang leiden in het functioneren. Daarom worden geriatrische syndromen ook wel 'geriatric giants' genoemd.

Geriatric giants zijn:

Een klinisch geriater kan bij kwetsbare ouderen met ouderdomsziekten of geriatrische syndromen  onderzoek doen naar de oorzaak en een behandelvoorstel doen. Als uw huisarts denkt dat u last heeft van ouderdomsziekten of een geriatrisch syndroom, kan hij u verwijzen naar de polikliniek geriatrie voor een poliklinisch consult.

Waarom naar CWZ met ouderdomsziekten?

In CWZ staat aandacht voor de patiënt centraal. We stemmen onderzoek en behandeling volledig af op uw behoefte. We houden rekening met wat u qua belasting aankan. Uw behandelend arts of verpleegkundige kan de medewerkers geriatrie (klinisch geriaters en geriatrisch verpleegkundigen) om advies vragen. Geriatrie kan meedenken en meebehandelen tijdens een opname en tijdens een polikliniekbezoek.