Ouderdomsziekten

Als u ouder wordt, kunt u last krijgen van zogeheten ouderdomsziekten.

Het zijn ziekten die met veroudering van het lichaam en de lichaamsfunctie te maken hebben. Het gaat meestal om mensen van ongeveer 70 jaar en ouder.  

 

Klachten/symptomen: geriatrische syndromen

Bij oudere mensen kunnen aandoeningen zich anders voordoen dan bij jongeren. Vaak ontstaan al snel ernstige en/of meerdere verschijnselen. Het is dan op het eerste oog niet direct duidelijk wat de oorzaak is. Soms kan zelfs een heel kleine verandering (bv een blaasontsteking of een medicijnverandering) tot een grote achteruitgang leiden in het functioneren. Daarom worden geriatrische syndromen ook wel “geriatric giants” genoemd.

Geriatric giants zijn:

Een klinisch geriater kan bij kwetsbare ouderen met ouderdomsziekten of geriatrische syndromen/”giants” een onderzoek doen naar de oorzaak en een behandelvoorstel doen. Als uw huisarts denkt dat u last heeft van ouderdomsziekten of een geriatrisch syndroom kan hij u verwijzen naar de polikliniek geriatrie voor een poliklinisch consult.

Waarom naar CWZ met ouderdomsziekten?

Binnen CWZ is de ouderenzorg een speerpunt. Het onderzoek en de behandeling wordt volledig afgestemd op de behoefte van de patiënt. Aandacht voor de patiënt staat centraal. De manier van werken houdt rekening met wat de patiënt qua belasting aankan. Tijdens elke behandeling of opname zijn de medewerkers geriatrie, zowel klinisch geriaters als verpleegkundigen, laagdrempelig voor alle afdelingen bereikbaar. Zowel tijdens een opname als een polibezoek kunnen de medewerkers geriatrie op verzoek meedenken en mee behandelen.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.