Niersteen vergruizing

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor nierstenen:

Verwijderen van nierstenen door vergruizing

De niersteen-vergruizer, ook wel Electric ShockWave Lithotrypsie (ESWL) genoemd, vergruist de nierstenen met behulp van schokgolven. Dit duurt ongeveer 30 minuten. U krijgt pijnstillers bij deze behandeling. Narcose of ruggenprik is zelden of nooit nodig.

Hoe wordt een niersteenvergruizing gedaan?

Tijdens de vergruizing ligt u op een speciale behandeltafel op een gelkussen dat de schokgolven geleid. Met behulp van röntgendoorlichting worden de schokgolven naar de niersteen geleidt. Er worden 3000 schokken gegeven, ongeveer 2 per seconde. Tijdens de behandeling wordt geregeld gekeken of de steen nog goed geraakt wordt.

Het resultaat is pas na enkele weken zichtbaar; de vergruisde steen moet als het ware door de urine uiteen gespoeld worden en afgevoerd worden via de urineleider naar de blaas. Om te kijken of dit inderdaad gebeurd is, wordt na enkele weken een foto gemaakt. De behandeling moet soms herhaald worden als de steen nog niet voldoende vergruisd is. Als de steen niet goed reageert op de vergruizing of als de behandeling te pijnlijk voor u is, kan (alsnog) gekozen worden voor operatieve behandeling.

Waar gebeurt niersteenvergruizing?

Vergruizing vindt plaats op de afdeling dagbehandeling.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over aandoening nierkanker.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.