Kinderdiabetes

Bij diabetes zit er te veel glucose in het bloed.

Glucose is een ander woord voor suiker.

Normaal gesproken zorgt het lichaam dat er niet te veel suiker in het bloed zit. De alvleesklier maakt daarvoor insuline aan. Die insuline zorgt ervoor dat de glucose opgenomen wordt in het lichaam. Daardoor daalt het suikergehalte in het bloed. Bij kinderen met diabetes mellitus, maakt de alvleesklier niet genoeg of geen insuline meer. Hierdoor blijft het suikergehalte in het bloed te hoog. Daarom noemen we diabetes mellitus ook wel suikerziekte.

Er zijn verschillende soorten diabetes, de meest voorkomende zijn type 1 en type 2.

Toon meer

Klachten / symptomen bij diabetes

Kinderen met diabetes type 1 hebben last van:

  • veel dorst en veel plassen
  • afvallen
  • vermoeidheid
  • ziek voelen bijvoorbeeld misselijk zijn en overgeven.

Waarom naar CWZ met diabetes mellitus bij kinderen?

Kinderen met diabetes gaan naar Vivendia (voorheen KDCN)

Vivendia is een centrum met STZ-erkenning en landelijke bekendheid op het gebied van kinderdiabetes. Vivendia is één van de expertises van CWZ op het gebied van topklinische zorg. In dit centrum werken de afdelingen kindergeneeskunde van CWZ Nijmegen en Radboudumc veel met elkaar samen. 

Bij Vivendia helpen en leren we kinderen en hun ouders om zo goed mogelijk met diabetes te leven. Dit doen we samen met een team van Kinderartsen/internist, kinderdiabetesverpleegkundigen, diëtisten, en psychologen.

We geven uitleg over diabetes en hoe het lichaam werkt. We leren de bloedsuiker te meten en insuline toe te dienen. Daarnaast leren we kinderen en ouders zo goed mogelijk hoge en lage bloedsuikers te voorkomen dus dat de gemiddelde hoeveelheid glucose in het bloed goed blijft. We leren kinderen stapsgewijs hierin steeds zelfstandiger te worden.

Diabetes is er 24 u per dag en gaat niet meer over, daardoor noemen we het een chronische ziekte. Dit brengt soms boosheid, verdriet maar ook problemen en zorgen met zich mee. Hierin geeft het kinderdiabetesteam de nodige psychosociale ondersteuning en helpt kinderen en ouders de diabeteszorg in te passen in hun leven.