Infectieziekte cytomegalie

Cytomegalie is een infectieziekte die veel voorkomt.

Tevoren gezonde mensen kunnen door de ziekte dagen lang koorts hebben, met keelpijn, lymfeklierzwelling en soms een leverontsteking.

Toon meer

Meestal is de ziekte niet ernstig en gaat altijd vanzelf weer over. Daarom is er geen behandeling noodzakelijk. Mensen met een slechte afweer kunnen er erg ziek van worden en bij hen is behandeling vaak wel noodzakelijk. Cytomegalie komt door het cytomegalovirus (CMV). Bijna iedereen raakt in zijn leven met dit virus besmet. De meeste mensen merken daar niets van. Na een infectie blijft het virus in uw lichaam zitten. Als uw weerstand verslechtert kan de infectie dus weer terugkomen.

Klachten/symptomen cytomegalie

De verschijnselen van cytomegalie wisselen sterk. Bij gezonde volwassenen leidt het soms tot verschijnselen die op Pfeiffer lijken: koorts, keelpijn en vermoeidheid. Besmetting van een ongeboren kind kan leiden tot een laag geboortegewicht, leverproblemen, huid- en oogproblemen en heel soms tot slecht aangelegde hersenen (microcefalie). Mensen met een zeer zwakke weerstand kunnen door cytomegalie overal in hun lichaam infecties krijgen, zoals longontsteking en hepatitis.

Waarom naar CWZ met cytomegalie?

Op de polikliniek interne geneeskunde / infectieziekten is veel ervaring met de diagnostiek en behandeling van CMV infecties. Vaak weten we al binnen enkele dagen of er een CMV infectie is en of behandeling noodzakelijk is. U bent in goede handen.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.