Incontinentie vrouw

Bij urine-incontinentie kunt u uw plas niet goed ophouden.

Veel vrouwen krijgen te maken met urineverlies. Soms raakt u al incontinent na de eerste bevalling. Er zijn twee vormen: stressincontinentie en aandrangincontinentie. Deze komen apart voor, maar kunnen ook tegelijk voorkomen.

Incontinentie is een probleem waar vrouwen niet gemakkelijk over praten en zich voor schamen. Vaak lopen ze er jarenlang mee rond voor ze naar de huisarts stappen. Incontinentie is geen ziekte. Het is een symptoom van een ziekte of een beschadiging. Er is vaak iets aan te doen.

Toon meer

Klachten / symptomen incontinentie vrouw

Inspanningsincontinentie of stressincontinentie
U kunt uw plas niet goed ophouden bij inspanning, zoals lachen, hoesten, niezen, tillen, traplopen, rennen of springen.

Aandrangincontinentie of urge incontinentie
U voelt aandrang om te plassen, maar kunt dit niet lang genoeg ophouden om op tijd bij de wc te komen.

Waarom naar CWZ bij incontinentie vrouw?

  • CWZ was een van de eerste ziekenhuizen met een vrouwenpoli. We hebben dus jarenlange ervaring in onderzoek en behandeling van vrouwen incontinentie. Volgens de Consumentenbond zijn wij ‘Koploper behandeling stressincontinentie’.
  • Het vrouwen incontinentieteam is een multidisciplinair team. Daarin werken samen: urologen, gynaecologen, een bekkenbodemtherapeut en een gespecialiseerd verpleegkundige. Wij kijken dus vanuit verschillende invalshoeken naar het probleem.
  • Goed zorgtraject: binnen 2 afspraken/bezoeken aan het ziekenhuis stellen we de diagnose. Meteen na de tweede afspraak krijgt u een behandelvoorstel en leefstijladvies. 

Doe de plastest

Denkt u incontinent te zijn? Doe in een paar minuten deze eenvoudige plastest

Ellen Gerritsen over incontinentie-operatie

Na heel wat jaren klachten kwam Ellen bij het vrouwen-incontinentieteam terecht. 'Als ik alles achteraf geweten had, was ik eerder naar CWZ gegaan.'

Ellen Gerritsen,
patiënt Urologie
Lees haar verhaal