Incontinentie bij vrouwen

Mensen met (urine-)incontinentie kunnen hun plas niet goed ophouden.

Incontinentie is geen ziekte. Het is een symptoom van een ziekte of een beschadiging. Veel vrouwen met incontinentie schamen zich ervoor, maar er is vaak wel iets aan te doen.

Klachten / symptomen incontinentie bij vrouwen

Er zijn 2 vormen van incontinentie. Deze komen apart voor, maar kunnen ook in een mengvorm voorkomen:

  • Inspanningsincontinentie of stressincontinentie: mensen met inspanningsincontinentie kunnen hun plas niet goed ophouden bij inspanning, zoals lachen, hoesten, niezen, tillen, traplopen, rennen of springen.
  • Aandrangincontinentie of urge incontinentie: mensen met aandrangincontinentie voelen wel de aandrang om te plassen, maar kunnen dit niet lang genoeg ophouden om op tijd bij de wc te komen.

Urineverlies komt vaak voor

Veel vrouwen krijgen te maken met urineverlies. Soms raken ze al incontinent na de eerste bevalling. Urineverlies tijdens sporten, hoesten of niezen wordt stressincontinentie genoemd. Dan kan de sluitspier van de blaas de urine niet tegenhouden. U kunt ook last hebben van aandrangincontinentie. Het is een probleem waar vrouwen niet gemakkelijk over praten. En waar ze vaak jarenlang mee rondlopen voor ze naar de huisarts stappen.

Incontinentie verhelpen

Het vrouwen incontinentie team in het CWZ biedt hulp. Want er is gelukkig vaak iets te doen aan incontinentie. Er zijn eenvoudige ingrepen die zorgen dat u weer goed uw plas kunt ophouden. Het dragen van incontinentiemateriaal zoals van Tena is dan niet nodig. Wij hebben met ons vrouwenteam al veel vrouwen van hun urine-incontinentie afgeholpen. Vakkundig en in een snel traject van twee ziekenhuisbezoeken.

Waarom naar CWZ?

  • Het CWZ was een van de eerste ziekenhuizen met een vrouwenpoli. We hebben dus jarenlange ervaring in onderzoek en behandeling van vrouwen incontinentie. Volgens de Consumentenbond zijn wij ‘Koploper behandeling stressincontinentie’.
  • Het vrouwen incontinentieteam is een multidisciplinair team. Daarin werken samen: urologen, gynaecologen, een bekkenbodemtherapeut en een gespecialiseerd verpleegkundige. Wij kijken dus vanuit verschillende invalshoeken naar het probleem.
  • Binnen 2 afspraken/bezoeken aan het ziekenhuis stellen we de diagnose. Meteen na de tweede afspraak krijgt u een behandelvoorstel en leefstijladvies.
  • Binnen 1 week krijgt u een oplossingsvoorstel.
  • In dit filmpje vertelt een patiënte over haar ervaringen met het vrouwen incontinentie team.

Doe de plastest

Denkt u incontinent te zijn? Doe in een paar minuten deze eenvoudige plastest

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.