Hoofdpijn medicijn overgebruik

medicijn overgebruiks hoofdpijn is een chronisch, dagelijks of bijna-dagelijks hoofdpijnsyndroom dat ontstaat door overmatig gebruik van medicijnen die juist wordt ingenomen om pijn te bestrijden (ook wanneer het middel niet werd ingenomen tegen de hoofdpijn).

Toon meer

Medicijn-overgebruiks hoofdpijn ontstaat alleen bij mensen die bekend zijn met hoofdpijn en is dus een verergering van een al langer bestaande primaire vorm van hoofdpijn (meestal migraine of spanningshoofdpijn); bij patiënten met cluster hoofdpijn is medicijn overgebruiks hoofdpijn zeldzaam.<o:p></o:p>

Klachten / symptomen bij medicijnafhankelijke hoofdpijn

Medicijn overgebruiks hoofdpijn is vaak een zeurende hoofdpijn die dagelijks of bijna dagelijks aanwezig is, maar kan op sommige momenten ook lijken op migraine. De hoofdpijn wordt vaak kortdurend erger bij het pogen de uitlokkende medicatie te staken en dat is de reden dat patiënten doorgaan met overmatig gebruik ondanks dat ze zich daar vaak niet prettig bij voelen. Er is vaak een associatie met aandoeningen zoals angst- en depressieve stoornissen, ook overgewicht komt vaker voor.<o:p></o:p>

Verpleegkundig consulent hoofdpijn

In CWZ is een verpleegkundig consulent aanwezig die gespecialiseerd is in hoofdpijn. Zij bespreekt samen met u uw klachten en geeft adviezen over uw leefstijl, het omgaan met hoofdpijn en hoe u de medicijnen moet gebruiken.

Waarom met medicijnafhankelijke hoofdpijn naar CWZ?

Op de hoofdpijnpoli van CWZ zijn er plaatsen gereserveerd voor mensen met problematische hoofdpijn. Zo kunt u op één dag meerdere zorgverleners spreken en hoeft u maar één afspraak te plannen. Als er wordt besloten om een bloedonderzoek te doen of röntgenfoto’s te maken, maken we samen met u een aparte afspraak. Vaak komt er nog een vervolgafspraak om te kijken of de behandeling heeft gewerkt.

De hoofdpijnpoli van CWZ werkt samen met andere gespecialiseerde Nederlandse centra in de Vereniging Nederlandse Hoofdpijncentra.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.