Heupklachten

Op de polikliniek komen erg vaak patiënten met heupklachten.

Deze klachten zijn vaak geleidelijk ontstaan. De huisarts verwijst de patiënt uiteindelijk naar de polikliniek voor verder onderzoek.

Toon meer

Soms is er sprake van acute situaties, bijvoorbeeld als iemand door een val de heup gebroken heeft. Dan komt de patiënt naar de spoedeisende hulp.

In CWZ komen onderstaande heupklachten het meest voor:

Het heupgewricht

Het heupgewricht is een kogelgewricht. Er bestaan verschillende soorten gewrichten en één daarvan is het kogelgewricht. Bij een kogelgewricht heeft het ene gewrichtsvlak de vorm van een kom, het andere de vorm van een kop. De gewrichtskop en de gewrichtskom passen precies in elkaar en kunnen naar alle kanten bewegen. De heup verbindt het bekken met het dijbeen. De kop van het heupgewricht bevindt zich in het bovenste gedeelte van het dijbeen. De gewrichtskom bevindt zich in het bekken. Door het heupgewricht kan het been met behulp van spieren in alle richtingen worden bewogen.

Heupklachten bij kinderen

Bij kinderen is de heup vaak een zwakkere plek. Aandoeningen die veel voorkomen bij kinderen zijn heupdysplasie en heupluxatie.

Onduidelijke oorzaak van heupklachten

Soms is het niet meteen duidelijk wat de oorzaak is van de heupklachten. Er zijn verschillende vervolgonderzoeken mogelijk zoals een botscan of een marcainisatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.