Hartritmestoornis

Wat zijn hartritmestoornissen?

Bij hartritmestoornissen klopt het hart sneller dan normaal, langzamer dan normaal, of onregelmatig. Dit komt door een verstoring in de elektrische prikkels die het hart doen samentrekken. Iedereen heeft wel eens last van hartkloppingen, bijvoorbeeld in een spannende situatie. Maar wanneer uw hart vaak zonder duidelijke oorzaak 'op hol slaat', is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. U heeft dan misschien hartritmestoornissen.

Waarom naar CWZ met hartritmestoornissen?

  • In CWZ werken hartspecialisten met een superkleine hartritmemeter: Reveal LINQ. Deze hartritmemeter injecteren zij onder de borsthuid. Een chirurgische ingreep is dan niet meer nodig. Om de gegevens af te lezen hoeft de patiënt niet meer naar het ziekenhuis; dat gebeurt via een telefoonverbinding.
  • CWZ is een van de eerste ziekenhuizen waar patiënten met hartritmestoornissen een ICD kunnen krijgen waarmee ze in een MRI-scanner mogen. Dit type ICD heet Evera-MR.

Meer over hartritmestoornissen

Hartcentrum Nijmegen
Hartstichting

Klachten / symptomen hartritmestoornissen

Tijdens een aanval van hartritmestoornissen voelt u zich slap en duizelig.

  • veel mensen gaan daarnaast hevig zweten of worden misselijk
  • soms klopt het hart zo snel dat het te weinig bloed rondpompt in het lichaam. U kunt dan flauwvallen.

Voor iemand die al eens een hartinfarct heeft gehad, of van wie het hart beschadigd is door een ziekte, is dit zelfs levensgevaarlijk. Bij lichte hartritmestoornissen is geen behandeling nodig. Als u er wel veel last van heeft, zijn er meerdere behandelingen. De behandeling hangt af van de oorzaak van de stoornis.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.