Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn ziekten van het hart en/of de bloedvaten.

Hartziekten die het gevolg zijn van vernauwingen of plotse afsluitingen van de kransslagaderen van het hart.

Dit zijn de slagaderen die als een krans om het hart heen liggen en de bloedtoevoer van het hart regelen. Vernauwingen in de kransslagaderen kunnen leiden tot pijn op de borst bij lichamelijke inspanning (angina pectoris). Een plotse afsluiting van een kransslagader leidt in het algemeen tot beschadiging van het hart en is de oorzaak van een zogenoemd hartinfarct. Vernauwingen en plotse afsluiting zijn het gevolg van atherosklerose (aderverkalking), hoge bloeddruk, het roken van sigaretten en sigaren, suikerziekte en andere ziekten die met de Westerse levenswijze gepaard kunnen gaan. In zeldzame gevallen kan een vaatkramp of een bloedprop de oorzaak zijn van een plotse afsluiting van een kransslagader.

Hartfalen

Er zijn vele oorzaken van een verminderde pompfunctie van het hart; de meest voorkomende zijn vernauwingen in de kransslagaderen en het doorgemaakt hebben van een hartinfarct, hoge bloeddruk, sommige langdurig bestaande hartritmestoornissen, virusinfecties van het hart, maar ook alcohol- en drugmisbruik. en het gebruik van bepaalde medicijnen kan de symptomen van hartfalen geven.

Ritme- en geleidingsstoornissen van de elektrische bedrading van het hart

Er is een keur van stoornissen die het normale regelmatige ritme van het hart (zogenaamd sinusritme) kunnen verstoren. De meest voorkomende is een ritmestoornis die wordt geduid als boezemfibrilleren (atriumfibrilleren). Ook stoornissen die de hartslag vertragen of zelfs enkele seconden doen stoppen komen veel voor. Ze uiten zich als hartkloppingen en duizeligheid tot flauwte toe.

Aangeboren hartziekten

Hartziekten die al voor de geboorte ontstaan worden meestal door de kinderarts ontdekt, maar sommige, wat minder uitgesproken aangeboren hartafwijkingen kunnen pas op volwassen leeftijd klachten geven en gediagnosticeerd worden.

Ziekten van hartkleppen

Hoewel de verschijnselen van ziekten van de hartkleppen vaak lijken op die van hartfalen is de behandeling daarvan anders dan van hartfalen. Klepafwijkingen kunnen het gevolg zijn van als kind doorgemaakt reuma, maar is tegenwoordig veel vaker het gevolg van degeneratie van het klepweefsel, verkalkingen of het gevolg van het doorgemaakt hebben van een hartinfarct.

Ziekten van de spier van het hart, zonder vernauwingen aan de kransslagaderen

Het hart is uiteindelijk een holle spier die bloed door het lichaam stuwt door samen te knijpen. Er zijn bepaalde ziekten die het gevolg zijn van vormveranderingen va de hartspier, waardoor de hartholte op sommige plaatsen te wijd en op andere plaatsen weer te nauw kan zijn. We noemen deze ziekten cardiomyopathieen.

Tot slot

Daarnaast heeft de cardioloog ook oog voor ziekten van de grote bloedvaten, zoals de bloedvaten naar de benen en naar het hoofd. De behandeling van deze ziekten wordt overgelaten aan specialisten van dat vaatgebied, zoals de neuroloog voor wat betreft de bloedvaten naar het hoofd en de vaatchirurg voor behandeling van de bloedvaten naar de benen.

Omdat veel van de bovengenoemde ziektebeelden het gevolg zijn van atherosklerose (aderverkalking) zal de cardioloog veel nadruk leggen op een gezonde levenswijze, behandeling van vetstofwisselingsstoornissen (cholesterolafwijkingen) en de behandeling van hoge bloeddruk.

Waarom met hart- en vaatziekten naar CWZ?

  • In CWZ werken hartspecialisten met een superkleine hartritmemeter: Reveal LINQ. Deze hartritmemeter injecteren zij onder de borsthuid. Een chirurgische ingreep is dan niet meer nodig. Om de gegevens af te lezen hoeft de patiënt niet meer naar het ziekenhuis; dat gebeurt via een telefoonverbinding.
  • CWZ is een van de eerste ziekenhuizen waar patiënten met hartritmestoornissen een ICD kunnen krijgen waarmee ze in een MRI-scanner mogen. Dit type ICD heet Evera-MR.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.