Hamstring blessure

De hamstring is een groep van 3 spieren aan de achterkant van het bovenbeen.

Deze spieren lopen van de zitknobbel naar de binnen- en buitenzijde van de knie. Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van de hamstring scheuren of verrekken.

Toon meer

Vaak ontstaat deze blessure tijdens het trekken van een sprint. Je voelt plotseling een hevige pijn aan de achterzijde van het bovenbeen en de spier kan verkrampt aanvoelen. Soms is na enkele uren/dagen een bloeduitstorting zichtbaar.
Naast het acuut scheuren van de hamstring kan je ook klachten hebben van een chronische hamstringblessure wat veroorzaakt wordt door overbelasting. De pijn is dan voornamelijk aanwezig tijdens het sporten. De pijn neemt vaak af na de warming-up, maar komt na afloop weer terug. 

Advies bij een acute hamstringblessure

Als u uw hamstring gescheurd of verrekt heeft, is het verstandig te:

  • Koelen met ijs
  • Een drukverband aan te leggen
  • Het been omhoog te leggen
  • Het been de eerste paar dagen rust te geven
  • Voorzichtig te oefenen: door middel van het rustig rekken van de spier en versterkende oefeningen, maar alleen als de beweging geen pijn doet.
  • Na een tijdje zeer rustig beginnen met inspanningen 

Waarom naar CWZ met een hamstring blessure?

Bij de afdeling sportgeneeskunde van CWZ wordt je onderzocht door de sportarts om te bepalen wat de ernst van de blessure is. In sommige gevallen is het maken van een echo of MRI noodzakelijk. In zeldzame gevallen is de spier compleet gescheurd en kan een operatie noodzakelijk zijn. Tijdens het herstel van je hamstringblessure zal je aangepast moeten trainen. Dit hangt af van de ernst van de blessure en de sport die je beoefent. De sportarts of fysiotherapeut kan je in dit herstelproces begeleiden.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.