Gezichtsscherptemeting

Bij een gezichtsscherptemeting meet de arts hoe scherp u kan zien.

Dit kan hij op verschillende manieren meten. Opticiens, optometristen en oogartsen doen gezichtsscherptemetingen. U krijgt een gezichtsscherptemeting als u aangeeft dat u niet scherp ziet. Maar ook als u geen klachten van het zien heeft en bij andere oogonderzoeken zal de oogarts of optometrist vaak uw gezichtsscherpte en brilsterkte meten.

Hoe verloopt een gezichtsscherptemeting?

Als eerste krijgt u een paar vragen voorgelegd:

  • of u last hebt van uw ogen
  • of u zelf vindt dat u scherp ziet
  • of er oogziekten in uw familie voorkomen.

Daarna vindt de gezichtsscherptemeting plaats. Eerst meet de onderzoeker met een computer, daarna met een letterkaart.

Meting met een computer
De onderzoeker meet de sterkte van de ogen met een computer. U kijkt naar een plaatje in een apparaat. De computer berekent vervolgens welke brilsterkte u nodig heeft. De onderzoeker neemt deze meting als uitgangspunt voor de volgende meting met de letterkaart. De computermeting alleen is niet betrouwbaar genoeg om vast te stellen hoe sterk uw bril of lenzen moeten zijn.

Meting met een letterkaart
Bij dit onderzoek kijkt u naar een kaart met letters er op. De letters worden van boven naar beneden steeds kleiner. Bij de oogmeting met een letterkaart zegt u zelf of u de letters wel of niet scherp ziet. Bij iedere grootte hoort een bepaalde gezichtsscherpte. De onderzoeker houdt glazen van verschillende sterkte voor uw ogen. Zo kan hij precies zien bij welke sterkte u het scherpst ziet. Als u de grootste letters niet goed kunt zien, dan vraagt de onderzoeker u om opgestoken vingers te tellen. Lukt dit ook niet, dan vraagt hij u om handbewegingen te herkennen.

Waar vindt een gezichtsscherptemeting plaats?

Een gezichtsscherptemeting vindt plaats in een spreekkamer op de oogkliniek.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over aandoening dubbelzien.