Diabetes mellitus

Bij mensen met diabetes mellitus is de bloedsuikerspiegel verhoogd.

Zij hebben te veel suiker in hun bloed. Vandaar de naam suikerziekte.

Diabetes mellitus wordt meestal diabetes genoemd. Normaal zorgt het hormoon insuline dat de hoeveelheid suiker in het bloed steeds ongeveer hetzelfde is. Bij diabetes gaat dit mis.

Er zijn meerdere soorten diabetes:

Toon meer

Waarom naar CWZ met diabetes mellitus?

  • In CWZ worden veel mensen met diabetes begeleid. Alle soorten zorg voor diabetes zijn aanwezig. Er zijn specialisten, verpleegkundigen, dietisten, en andere hulpverleners speciaal gericht op de zorg voor mensen met diabetes.
  • Voor volwassenen heeft CWZ Nijmegen een speciale diabetespoli. Op deze polikliniek werken internisten met als aandachtsgebied diabetes, diabetesverpleegkundigen en diëtisten samen om u zo goed mogelijk te begeleiden en te behandelen. 
  • Er is ook een speciale poli voor mensen met  diabetische voetproblematiek.
  • Er is een intensieve samenwerking met de huisartsen en het Radboudumc om de zorg optimaal te maken.
  • Kinderen met diabetes gaan naar Vivendia (voorheen het Kinder Diabetes Centrum Nijmegen (KDCN). In dit centrum werken de afdelingen kindergeneeskunde van CWZ, het Radboudumc en Rijnstate veel met elkaar samen.

Andere ziekten bij diabetes mellitus

Een hoog bloedsuikergehalte is ongezond. Mensen die jarenlang diabetes hebben, kunnen daardoor andere ziekten krijgen, zoals:

Met name de nier- en hartproblemen door diabetes kunnen heel nadelig zijn voor de gezondheid. Door gezond te leven en u goed aan de behandeling te houden, vermindert u de kans op deze ziekten.

Andere ziekten en problemen waar mensen met diabetes meer kans op hebben:

  • iemand met diabetes kan af en toe een hypoglykemie (een 'hypo') krijgen
  • een depressie. Mensen met diabetes hebben twee keer zoveel kans op depressie als mensen zonder diabetes.
  • vermoeidheidsklachten
  • erectiestoornis. Bijna de helft van de mannen heeft hier last van.
  • minder zin in seks
  • bij vrouwen: vaginale schimmelinfectie of een blaasontsteking.

Voeding bij diabetes

Als u diabetes heeft, is het belangrijk om extra te letten op de koolhydraten in de voeding (bij diabetes), omdat deze een verhoging van de bloedsuiker geven. Daarnaast is het belangrijk om op de hoeveelheid en soort vet te letten. Vet bevat veel energie en kan invloed hebben op hart- en vaatziekten.

Wat is bloedsuiker of glucose?
Bloedsuiker of glucose zijn 2 namen voor dezelfde stof. Het is ontzettend belangrijke stof: het is de brandstof van ons lichaam. We hebben het nodig dus. Het lichaam breekt koolhydraten uit eten of uit voorraden in ons lichaam af tot glucose. Die glucose komt in het bloed terecht. Vanuit het bloed nemen de cellen de glucose op. Voor de opname van glucose in de cellen is het hormoon insuline nodig. De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose er in het bloed zit. Bij gezonde mensen schommelt deze tussen de 4 en 8 millimol per liter.

Wat is insuline?
Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de eilandjes van Langerhans, hormoonkliertjes in de alvleesklier, een orgaan in de buik. Als de hoeveelheid glucose in het bloed stijgt maken de eilandjes van Langerhans meer insuline. En als er meer insuline in het bloed zit, kunnen de cellen glucose snel opnemen. Insuline kun je vergelijken met de sleutel op een deur: door insuline gaat de deur open en kan het glucose de cel binnen. Zo houdt het lichaam de bloedsuikerspiegel stabiel, en krijgen de cellen hun brandstof. Bij mensen met diabetes mellitus gaat dit fout. Zij hebben te weinig insuline of hun cellen reageren niet goed op insuline. Daardoor is hun bloedsuikerspiegel vaak te hoog: een hyperglykemie (te hoge bloedsuikerspiegel). Dat is wat anders dan een te lage bloedsuikerspiegel die soms optreedt bij mensen die insuline of andere medicijnen voor diabetes gebruiken. Dat noemen we hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel).

Thuismonitoring met de CWZ Thuis-app

Komt u in aanmerking voor thuismonitoring en heeft uw zorgverlener u aangemeld? Lees meer informatie over thuismonitoring bij diabetes type 2 of thuismonitoring bij diabetes en zwangerschap.

Meer over diabetes mellitus

Diabetesvereniging Nederland
Diabetes Fonds
Diabetes.nl (samenwerking tussen 5 diabetesorganisaties in Nederland)