Cystenieren

Cystenieren zijn nieren waarin cysten zitten.

Een andere naam voor cystenieren is polycysteuze nierziekte.

Een cyste is een holte met vocht erin. Hij kan zo klein zijn als een speldenknop, maar ook zo groot als een pingpongbal. Sommige mensen hebben een of enkele cysten in hun nieren die zich niet verder uitbreiden. Dat is onschuldig. Alleen als er steeds meer cysten bij komen, hebt u cystenieren. De nieren raken dan beschadigd.

Familiaire cystenieren
De vorm van cystenieren die het meeste voorkomt is familiaire cystenieren. Bij deze ziekte komen er heel geleidelijk steeds meer cysten in de nieren. Hierdoor worden de nieren groter en verdwijnt gezond nierweefsel. Bij de meeste mensen gebeurt dat in beide nieren. Familiaire cystenieren is een dominant erfelijke aandoening. Dit betekent dat een kind van een ouder met cystenieren 50% kans heeft om deze aandoening te krijgen. Uiteindelijk kan chronische nierinsufficiëntie ontstaan. Bij de meeste mensen gebeurt dat als ze tussen de 50 en 60 jaar zijn. Daarna is dialyse of een niertransplantatie nodig. Een andere naam voor familiaire cystenieren is ADPKD.

Toon meer

Klachten / symptomen cystenieren

Bij familiaire cystenieren ontstaan de klachten heel geleidelijk. De meeste mensen krijgen pas klachten als ze rond de 35 jaar zijn. Sommigen merken er hun hele leven niets van. Klachten die u kunt krijgen zijn:

  • hoge bloeddruk
  • pijn in buik, onderrug of zij
  • infecties in niercysten en urinewegen
  • bloed in de urine
  • een drukkend gevoel in de buik (dit ontstaat als de nieren erg groot zijn geworden)
  • cysten in de lever (deze veroorzaken bij de meeste mensen geen klachten)
  • aneurysma's in de hersenen (deze kunnen hoofdpijn en hersenbloedingen veroorzaken).

Waarom naar CWZ met cystenieren?

In CWZ zijn ervaren nefrologen aanwezig die u kunnen begeleiden als u cystenieren hebt.