Cushing syndroom

Het Cushing syndroom is een hormoonziekte.

Mensen met Cushing hebben te veel van het hormoon cortisol in hun lichaam.

Toon meer

Dat komt doordat hun bijnierschors (vlak bij de nieren) te veel cortisol maakt. De oorzaak hiervan kan zijn gelegen in de bijnier zelf, maar ook met de aansturing hiervan door de hypofyse. Door te veel cortisol wordt u dikker, krijgt u huidproblemen en bent u sneller moe of depressief.

Vrouwen krijgen vaker Cushing dan mannen. Cushing is vrij zeldzaam: er komen in Nederland minder dan honderd nieuwe patiënten per jaar bij.

Wanneer mensen bijnierschorshormonen (bijvoorbeeld predsinon) te lang in een hoge dosis innemen, kunnen klachten ontstaat die overeenkomen met het Cushing syndroom. Dit komt best vaak voor.

Klachten / symptomen Cushing Syndroom

Het Cushing syndroom geeft verschillende klachten. Deze beginnen meestal vaag en worden heel langzaam steeds erger.

  • Uw buik en gezicht worden dikker door het teveel aan bijnierschorshormonen. U krijgt een 'vollemaansgezicht'. Dat u dikker wordt, komt voor een deel doordat u meer vocht vast houdt. Het is dus niet alleen maar vet. 
  • Verder krijgt u huidproblemen. U krijgt sneller blauwe plekken en wondjes genezen minder snel en/of u krijgt striemen in uw huid (striae). U kunt overal op uw lichaam meer haar krijgen.
  • Andere mogelijke klachten zijn: menstruatiestoornissen, moeheid en spierzwakte, minder zin in sex en bij mannen erectiestoornissen (impotentie) en psychische veranderingen. De psychische veranderingen zijn bijvoorbeeld prikkelbaarheid en depressie. 
  • Zonder behandeling leidt Cushing uiteindelijk tot onvruchtbaarheid, hoge bloeddruk, suikerziekte (link naar diabetes), botontkalking en nierstenen.

Waarom naar CWZ met Cushing Syndroom

Ondanks dat het Cushing syndroom zeldzaam is, is er in CWZ aardig wat ervaring mee opgebouwd. Bij de meeste patiënten zal op kort termijn een operatie plaatsvinden om de oorzaak weg te nemen. CWZ werkt nauw samen met het Radboudumc voor het vaststellen van een definitieve behandeling.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.