Cholesterol te hoog

Hypercholesterolemie betekent dat er te veel van de stof cholesterol in uw bloed zit.

Cholesterol is een vetachtige stof, het is voor het lichaam een belangrijke bouwstof. Deze stof is nodig voor het maken van celwanden, hormonen en gal. Ons lichaam maakt zelf cholesterol in onder meer de lever. Het zit ook in voedsel, bijvoorbeeld in eieren, vlees, volle yoghurt en roomboter.

Soorten cholesterol

  • 'slecht cholesterol': LDL
  • 'goed cholesterol': HDL

Met een te hoog cholesterol bedoelt men in het algemeen dat er te veel LDL cholesterol (het slechte cholesterol) in het bloed zit. Ditl is slecht voor uw bloedvaten. Het leidt namelijk tot vroegtijdige veranderingen in de bloedvaten, leidend tot vernauwingen en verstoppingen. Dit heet aderverkalking. Mensen met aderverkalking hebben meer kans op onder meer een hartinfarct, problemen met de bloedvaten in de benen of een beroerte (CVA).

Oorzaken

  • Meestal is de oorzaak te veel cholesterolrijk en vet eten zoals frituur, chips en gebak. In vet eten zit veel cholesterol. Roken, weinig bewegen en te zwaar zijn verhogen het cholesterol nog meer.
  • Er zijn ook mensen waarbij een te hoog cholesterol in de familie zit: een erfelijke of familiaire stoornis. Een voorbeeld daarvan is de ziekte familiaire hypercholesterolemie. Daarvan zijn er in Nederland naar schatting meer dan 30000 mensen. Hun cholesterol blijft hoog, ook als ze gezond leven.
  • Soms wordt een hypercholesterolemie veroorzaakt door een onderliggende ziekte, zoals aandoeningen van de schildklier.
Toon meer

Klachten / symptomen hypercholesterolemie

Een te hoog cholesterol zelf geeft geen klachten. Daarom wordt vaak bij toeval ontdekt dat iemand een te hoog cholesterol heeft. Bijvoorbeeld bij een medische keuring, of bij familieonderzoek.

Waarom naar CWZ met hypercholesterolemie?

  • In CWZ werken internisten gespecialiseerd in stoornissen van de vet- en cholesterolstofwisseling. Zij kunnen oorzaken opsporen, en een gerichte behandeling met dieet en medicamenten adviseren.
  • Zij stemmen de begeleiding af met de huisarts en andere specialisten.
  • Als er een vermoeden bestaat op een erfelijke aandoening kan daar onderzoek naar worden gedaan.