Chlamydia

Chlamydia is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA).

Chlamydia is een bacterie die bij mannen en vrouwen een infectie aan de geslachtsorganen kan veroorzaken. Deze infectie wordt door geslachtsgemeenschap overgedragen.

Klachten / symptomen chlamydia

Bij vrouwen veroorzaakt chlamydia een ontsteking van de slijmvliezen, meestal van de urinebuis en/of de baarmoedermond. Vrouwen hebben vaak geen klachten. Daardoor kan de infectie lange tijd in het lichaam aanwezig zijn zonder ontdekt te worden. Klachten kunnen zijn:

  • meer of andere afscheiding dan normaal
  • pijn bij het plassen
  • tussentijds bloedverlies of bloedverlies na het vrijen
  • pijn bij het vrijen of pijn in de onderbuik

Bij mannen veroorzaakt chlamydia een ontsteking van de urinebuis. Mannen hebben hier niet altijd klachten van, klachten kunnen zijn:

  • afscheiding uit de penis
  • pijn bij het plassen of vaker dan normaal moeten plassen

Gevolgen chlamydia

Een chlamydia-infectie kan zich via de baarmoedermond en de baarmoeder naar de eileiders verplaatsen en een eileiderontsteking veroorzaken. Een plotselinge (acute) eileiderontsteking geeft klachten als algemeen ziek zijn, pijn in de onderbuik en koorts. Het kan zijn dat u zo ziek bent dat u in het ziekenhuis opgenomen moet worden.

Na een eileiderontsteking is soms de kans op een zwangerschap verminderd en de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap verhoogd. Dan kunt u in het ziekenhuis onder behandeling komen van het fertiliteitsteam voor vruchtbaarheidsstoornissen.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.