Bloed in ontlasting

Bloed bij de ontlasting is meer een symptoom dan een aandoening. 

Veel mensen schrikken als ze bloed in hun ontlasting ontdekken. Maar het kan veel verschillende oorzaken hebben en die zijn lang niet allemaal ernstig.

Toon meer

Ga wel altijd naar uw huisarts voor onderzoek. Vertel uw huisarts duidelijk hoe de ontlasting en het bloed eruit zien. Let op de kleur van het bloed, de kleur en vorm van de ontlasting, eventueel slijm en andere klachten als koorts of een slechte eetlust. Moet u de laatste tijd vaker of juist minder vaak naar het toilet dan u gewend bent? Al deze dingen zijn voor uw huisarts belangrijke informatie.

Klachten / symptomen bloed in de ontlasting

  • Vindt u helderrood bloed op het toiletpapier of aan de buitenkant van de ontlasting? Dit heeft meestal een onschuldige oorzaak, zoals een klein kloofje in de anus of aambeien.
  • Hebt u strepen of klonten bloed, vermengd met de ontlasting? Dit bloed komt uit het maagdarmkanaal. Daar zit dan bijvoorbeeld een ontsteking. Als dat zo is, hebt u waarschijnlijk ook koorts en diarree. Ontstekingen van de darmen komen ook voor bijziekten als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Ook darmkanker geeft bloed in de ontlasting.
  • Hebt u zwarte ontlasting? Dan is er waarschijnlijk een bloedingen in de maag. Meestal komt dit door een maagzweer.
  • Hebt u alleen tijdens uw menstruatie bloed in uw ontlasting? Dan hebt u misschien endometriose. Er zit dan baarmoederslijmvlies in de darmen. En dat menstrueert met uw baarmoeder mee. Dit komt heel weinig voor. Waarschijnlijk is het bloed dat u ziet gewoon menstruatiebloed.

Waarom naar CWZ met bloed in de ontlasting?

In CWZ zijn deskundige MDL-artsen met een brede vakkennis aanwezig. Zij zullen naar u luisteren en uw klachten serieus nemen. Ook heeft zowel de patiënt als de huisarts van de patiënt de mogelijkheid rechtstreeks contact op te nemen met de MDL-arts.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.