Kraakbeen operatie

Beschadigd of abnormaal kraakbeen kan tot veel klachten leiden. 

Meestal zijn behandelingen zonder een operatie voldoende, bijvoorbeeld oefeningen bij fysiotherapie, of een injectie. Wanneer dit niet helpt krijgt u een kijkoperatie of een operatie met kraakbeenbehandeling.

Microfractuur behandeling

Bij een microfractuur behandeling maakt de orthopedisch chirurg kleine gaatjes in het blootgelegde en beschadigde botoppervlak. Dit oppervlak is hard en heeft geen goede doorbloeding. Met de kleine gaatjes doorboort de chirurg de harde laag en laat hij het bot bloeden. Zo kunnen genezende cellen het oppervlak bereiken. Dit wordt meestal gedaan met een kijkoperatie, maar soms ook met een open operatie.

OATS plastiek

De arts haalt cilindervormige pijpjes bot met kraakbeen uit een ander deel van uw knie. Deze  plaatst hij in het beschadigde deel van de knie. Deze pijpjes zorgen ervoor dat het gewrichtsvlak van de knie nagemaakt wordt met goed bot en kraakbeen.

Herstel

U mag vaak de eerste dag na de operatie weer naar huis. Daar revalideert u verder. De eerste weken houdt u vooral rust en loopt u met krukken. U mag na ongeveer 6 weken weer fietsen, autorijden, lopen zonder krukken en weer beginnen met werken. U kunt weer beginnen met sporten na 6 á 9 maanden. Als u een contactsport doet pas weer over 9 tot 12 maanden. Deze termijnen verschillen per persoon. Uw arts vertelt u meer over uw persoonlijke situatie.

Waar vindt een kraakbeen operatie plaats?

U wordt behandeld op de afdeling orthopedie. De operatie vindt plaats in de operatiekamer.

Folder

U verlaat hiermee de informatiepagina's over aandoening beschadigd of abnormaal kraakbeen.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.