Bekkenfysiotherapie

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op het voorkomen of verhelpen van klachten in het buik, bekken- en bekkenbodemgebied. Mannen, vrouwen en kinderen kunnen hier last van hebben. De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Ze kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. Bij bekkenfysiotherapie leert u de spieren van de bekkenbodem goed te gebruiken. Ook kan het helpen om hierover (meer) controle te krijgen. Bekkenfysiotherapie wordt soms bekkenbodemtherapie genoemd.

Hoe gaat bekkenfysiotherapie?

Tijdens een eerste afspraak zal de fysiotherapeut uw klachten in kaart brengen. Daarna kijkt hij naar problemen bij bewegen, hoe het plassen en ontlasten gaat en of er problemen zijn met seksualiteit. Om de functie van de bekkenbodemspieren goed te beoordelen, kan er een inwendig onderzoek plaatsvinden. Dit gebeurt in een volgende afspraak. Als de oorzaak van uw klachten duidelijk is, zal de bekkenfysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. In dit plan krijgt u informatie over de oorzaak en het gevolg van uw klacht. U krijgt een persoonlijk advies over onder andere juist toiletgedrag en een gezond leef-, drink- en voedingspatroon. Daarnaast krijgt u oefentherapie gericht op de bekkenbodem, ademhaling, houding en beweging. De bekkenfysiotherapeut kan ook speciale technieken gebruiken bij de behandeling van de bekkenbodem zoals myofeedback, elektrostimulatie of ballontraining.

Vergoeding

Kijk hier voor de vergoeding van de behandeling. 

Wanneer kan bekkenfysiotherapie helpen?

Bekkenfysiotherapie kan helpen bij de volgende klachten:

  • ongewild urineverlies 
  • ongewild verlies van ontlasting
  • heel vaak moeten plassen
  • moeilijke stoelgang (verstopping)
  • verzakking van blaas, verzakking baarmoeder of verzakking van de (endel)darmen
  • pijn in de onderbuik, bij de anus of aan de geslachtsdelen
  • seksuele problemen zoals vaginisme, pijn bij het vrijen en erectiestoornissen
  • bekkenklachten voor of na een operatie in de onderbuik
  • plasproblemen bij kinderen
  • bekkenpijn en rugpijn, ook rond de zwangerschap en de bevalling

Waar gebeurt bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie wordt gedaan op de afdeling fysiotherapie. CWZ werkt ook nauw samen met bekkentherapeuten in de buurt van Nijmegen.

Meer over bekkenfysiotherapie

U verlaat hiermee de informatiepagina's over aandoening baarmoederverzakking.