Immunotherapie bij allergie

Immunotherapie zorgt ervoor dat u minder gevoelig wordt voor stoffen waarvoor u allergisch bent.

Immunotherapie is een behandeling bij allergieën als het niet goed lukt om de allergie met medicijnen te behandelen. Deze medicijnen bestrijden de klachten van de allergie, terwijl immunotherapie de oorzaak van de allergie wegneemt. 

Toon meer

Andere namen voor immunotherapie bij allergie zijn: desensibilisatie, hyposensibilisatie, allergieprikkenkuur, druppelkuur of injectiekuur. U moet precies weten voor welke stof(fen) u allergisch bent. De therapie werkt het beste als u maar voor één stof allergisch bent.
Immunotherapie werkt bij de meeste mensen. Zij hebben daarna jarenlang minder klachten. Ook krijgen ze minder vaak nieuwe allergieën of astma.

Wespenallergie en hooikoorts
Een voorbeeld van een allergie waarbij immunotherapie goed helpt, is een ernstige allergie voor wespen. Als u een ernstige allergische reactie heeft gehad op een wespensteek, is het belangrijk u tegen de volgende steek te beschermen. Dit lukt goed met immunotherapie. Ook mensen met hooikoorts kunnen, ondanks medicijnen die ze al gebruiken, vaak goed geholpen worden met immunotherapie.

Hoe verloopt immunotherapie bij allergie?

In het begin krijgt u elke week een injectie met een klein beetje van de stof waarvoor u allergisch bent. Deze stof heet allergeen. In elke injectie zit steeds iets meer van het allergeen, zodat uw lichaam eraan went. Dit heet de opbouwfase. Daarna krijgt u nog elke 4 tot 6 weken een injectie. Meestal merkt u al binnen een jaar dat de kuur gaat werken. Toch moet u dit nog 3 tot 5 jaar volhouden. Dit heet de onderhoudsfase. Deze fase duurt een aantal jaar om zo de kans dat de allergie weer terug komt zo klein mogelijk te maken.

Bij sommige allergieën kan immunotherapie ook met druppels onder de tong of met tabletten.

Waar vindt immunotherapie bij allergie plaaats?

Immunotherapie gebeurt op de polikliniek longziekten. De onderhoudsfase zal door de huisarts gegeven worden. 

U verlaat hiermee de informatiepagina's over aandoening allergische rhinitis.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.