Wetenschap in CWZ

Wetenschappelijk onderzoek

In CWZ werken we continu aan een aantrekkelijk onderzoeksklimaat. Dit past bij de status van een topklinisch opleidingsziekenhuis. Door het stimuleren van medisch en verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek verbetert immers de kwaliteit van de patiëntenzorg.

We streven ernaar de wetenschappelijke kennis toe te passen in de zorg. En ook het delen van kennis bij artsen en andere zorgverleners wordt gestimuleerd. Bij CWZ houden een wetenschapscommissie en een Research Support Office (RSO) zich hiermee bezig.

Topklinische zorg is één van de onderdelen van CWZ-programma Beter beter worden - onze zorg.

Patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek

Binnen CWZ doen we patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek. Denk aan onderzoek naar nieuwe medicijnen of nieuwe behandelmethoden. Jaarlijks worden er 50 á 60 nieuwe onderzoeken opgestart. Sommigen duren enkele jaren.

Topklinische zorg: een CWZ-ambitie

  • Wetenschappelijk onderzoek past bij de CWZ-ambitie van unieke expertises op het gebied van topklinische zorg.  
  • Lees verder over wetenschappelijk onderzoek bij CWZ.

Wetenschapsavond

In het CWZ vindt periodiek de Wetenschapsavond plaats. Dit is een symposium waar CWZ-onderzoekers hun (wetenschappelijk) onderzoek of kwaliteitsproject presenteren en meedingen naar CWZ-prijzen.

RSO

Het RSO fungeert als centraal aanspreekpunt en vraagbaak voor alles op het gebied van patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers kunnen bij het bureau terecht voor statistische en methodologische ondersteuning. Daarnaast ondersteunt het RSO de lokale procedure met betrekking tot toestemming voor uitvoer van patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek. Bekijk hier de procedure. Verder organiseren de medewerkers trainingen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Het RSO is geen trialbureau; trials worden ondersteund door medewerkers die vanuit de trials worden gefinancierd.

Verpleegkundig wetenschapsblad

Met trots presenteert de verpleegkundige staf het eerste CWZ verpleegkundig wetenschapsblad 'Notes for nursing'. Een enthousiaste redactie, voornamelijk bestaande uit verpleegkundigen uit CWZ, heeft vanuit verschillende invalshoeken de verpleegkundige wetenschap weten neer te zetten.