Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Je merkt er niets van, dat is juist het probleem bij een AAA

05 september 2024

Op vrijdag 20 september organiseert CWZ een dag om bewustzijn te creëren van het risico van de aanwezigheid van een AAA (aneurysma van de abdominale aorta). Op die dag staan vaatchirurg Bart Boll en een aantal collega’s in winkelcentrum Dukenburg, waar mensen die tot de risicogroep behoren zich ter plekke kunnen laten onderzoeken.

Vaatchirurg Bart Boll toont een model van een buikslagader met een stent

Op vrijdag 20 september kun je in winkelcentrum Dukenburg vaatchirurg Bart Boll en zijn collega’s van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) tegenkomen. Ze vragen aandacht voor het risico van een verwijde buikslagader (buikaneurysma). Vaak merk je er niets van, maar als het aneurysma te groot wordt, kan de buikslagader scheuren. Dat merk je dan wel! En daar is meestal niets meer aan te doen. Mensen met een verhoogd risico kunnen zich die dag direct laten controleren. In dit artikel legt Bart uit waarom dit belangrijk is.

Hoe ontstaat een verwijde slagader? 

“Een verwijding van de slagader veroorzaakt een zwakke plek in de wand van een bloedvat. Zo’n verwijding ontstaat ongemerkt en wordt langzaam groter. Meestal veroorzaakt het geen klachten. Daardoor wordt het alleen bij toeval ontdekt, als iemand om een andere reden een radiologisch onderzoek krijgt, bijvoorbeeld een echo.”

Wat is er gevaarlijk aan? 

“Een verwijding kan in elke slagader voorkomen, maar komt het meeste voor in de grote lichaamsslagader in de buik, deze heet deze ook wel de buikslagader. In medische termen wordt een verwijde buikslagader een abdominaal aorta-aneurysma genoemd (afgekort: AAA). Als deze AAA scheurt, ontstaat er een levensbedreigende bloeding. In meer dan driekwart van de gevallen overleeft iemand dit niet.”

En dat kun je voor zijn door een echo van de buik? 

“Dat klopt. Deze levensgevaarlijke situatie kan voorkomen worden door op tijd een echo van de buik te maken. Daarbij wordt alleen het stukje in beeld gebracht waar de buikslagader te zien is. Je kunt dan bepalen of deze normaal of verwijd is. En dat kan dus vrijdag 20 september gewoon in het winkelcentrum. Mocht er een verwijding te zien zijn, dan krijg je van ons een schriftelijk advies mee voor je huisarts. Deze kan de verwijding dan in de gaten houden en kan je verwijzen naar het ziekenhuis als de doorsnee te groot wordt.”

“Lukt het niet om vrijdag langs te komen, dan kun je voor deze AAA-scan op bepaalde dagen terecht bij Echo-Quick-centra. Bijvoorbeeld bij Verloskundig Centrum Nijmegen, waar we de verloskundigen onlangs getraind hebben om deze echometing te doen. Er zijn nog meer echopraktijken in Nederland waar je deze scan kunt laten doen. Op de website van de aortastichting staat welke praktijken dit zijn.” 

Wie moeten zich vooral laten controleren? 

“Omdat je niets voelt van een verwijde buikslagader, is het belangrijk te letten op de risicofactoren. Mannen boven de 65 jaar, maar steeds vaker ook vrouwen van die leeftijd, lopen meer risico. Dat geldt ook voor mensen die roken of gerookt hebben, mensen met een hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten. Zij zijn dan ook van harte uitgenodigd om naar onze stand te komen.”

Waar en wanneer staat CWZ in het winkelcentrum?

“Op vrijdag 20 september staan vaatchirurgen en een echolaborant (deze maakt de echo) van 10.00 tot 15.30 in winkelcentrum Dukenburg*, op het pleintje tussen de winkels van Albert Heijn en Etos. Mensen kunnen langskomen om in gesprek te gaan met de vaatchirurgen van CWZ, een echo te laten maken, meer te horen over de Aortastichting of een flyer mee te nemen met alle informatie. We komen graag naar de mensen toe om AAA onder de aandacht te brengen.” 
*Goed om te weten: de eerste twee uur kunt u gratis parkeren bij het winkelcentrum.  

Lees ook het verhaal van patiënt Bernard Lempers.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.