Medewerkers CWZ sponsoren oriëntatiebord voor kwetsbare ouderen

19 mei 2015

Verpleegafdeling urologie en algemene heelkunde (B44) krijgt donderdagochtend het eerste oriëntatiebord voor kwetsbare ouderen. Kwetsbare ouderen zijn vaak verward door een ziekenhuisopname. Het bord helpt hen zich te oriënteren, doordat zij zien waar zij zich bevinden en wat er die dag gaat gebeuren. Medewerkers van CWZ hebben via de stichting Vrienden van CWZ bijgedragen aan de financiering van de in totaal 20 borden door onder meer deelname aan de Marikenloop 2014.

Ongeveer 40 % van de opgenomen patiënten in CWZ is ouder dan 65 jaar. Van deze groep is een groot deel extra kwetsbaar. Voor hen is een ziekenhuisopname vaak ingrijpend. Deze kan leiden tot verwardheid en zelfs delier. De oriëntatieborden helpen ouderen om te beseffen waar zij zijn en hoe hun dag eruitziet. Zo heeft het bord een grote klok met een kalender en is er ruimte om teksten op te zetten. Bijvoorbeeld “U bent in het ziekenhuis omdat u bent geopereerd aan uw heup”; “Om 10 uur komt de dokter” of “Vanmiddag om 2 uur komt uw man op bezoek.” Verder kunnen verpleging of mantelzorgers persoonlijke spullen als foto’s of kaarten aan het bord hangen.
De borden worden gebruikt op negen verpleegafdelingen waar regelmatig ouderen zijn opgenomen.

Voorbereiden op goede terugkeer naar huis
Deze oriëntatieborden zijn onderdeel van het project ‘Stap dichter naar huis’ wat als doel heeft om ouderen tijdens de ziekenhuisopname zo goed mogelijk voor te bereiden op de terugkeer naar huis. Een van de onderdelen hiervan is ouderen stimuleren om snel weer op te staan en meer te bewegen. Tijdens verblijf in bed leveren ouderen veel spiermassa in, waardoor langere revalidatie nodig is. Bewegen kan bijvoorbeeld door speciale fysiotherapie, aankleden in plaats van op bed blijven liggen, een wandeling naar een ingericht patiëntenverblijf en een maaltijd nuttigen aan een grote eettafel. Er staan nog een aantal zaken op het wensenlijstje, hieraan wil Vrienden van CWZ in de toekomst aan bijdragen.
Het project ‘Stap dichter naar huis’ heeft er mede aan bijgedragen dat CWZ in 2013 het keurmerk ‘Senior vriendelijk ziekenhuis’ heeft gekregen.

Sponsoring
Stichting Vrienden van CWZ heeft de borden gefinancierd. Twee concrete acties zijn speciaal hiervoor ingezet. Medewerkers konden een donatie geven tijdens de laatste Kerstmarkt. Ook geld dat medewerkers bijeen hebben gelopen tijdens de Marikenloop vorig jaar is gebruikt voor de aanschaf van de borden. Deze acties hebben in totaal € 6.414,- opgebracht.

Overhandiging
Aanstaande donderdag 21 mei om 11 uur overhandigen CWZ-bestuurder Ton Poos en verpleegkundig consulent geriatrie (en deelneemster Marikenloop 2014) Marèse Jansen het eerste bord aan verpleegafdeling urologie en algemene heelkunde (B44). Namens de ouderen nemen een patiënt en zijn naaste/mantelzorger het bord in ontvangst.

Einde persbericht

Noot aan de redactie:
U bent van harte welkom om deze overhandiging bij te wonen. Wilt u dit vooraf doorgeven?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annique van Lier, telefoon (024) 365 83 07 / 06 – 51 33 14 54, e-mail a.vanlier@verwijder-dit.cwz.nl.