Een dankbaar mens

17 juli 2018

Dit jaar loopt Erik van Bronswijk, 66 jaar en loodgieter, de Nijmeegse Vierdaagse voor de 51e keer. Dit jaar net iets anders dan alle andere jaren, want hij heeft een nieuwe knie.

Dit jaar loopt Erik van Bronswijk, 66 jaar en loodgieter, de Nijmeegse Vierdaagse voor de 51e keer. Dit jaar net iets anders dan alle andere jaren, want hij heeft een nieuwe knie.

Goede zorg en begeleiding

Erik: 'Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die wij in Nederland hebben, dat mag wel eens wat vaker gezegd worden. Daarom loop ik dit jaar de Vierdaagse iedere dag in een t-shirt van een organisatie die mij heeft geholpen in het proces van mijn nieuwe knie. De eerste dag loop ik voor CWZ, daar heb ik mijn nieuwe knie gekregen. De tweede dag voor Fysio Novio, zij hebben mij iedere dag, 4 maanden lang, thuis behandeld. De derde dag loop ik voor Stichting Koprol, waar ik elke week onder begeleiding heb kunnen zwemmen en fitnessen. En de laatste dag voor CZ, omdat wij in een rijk land leven, waar de zorg goed verzekerd is.'

Nieuwe knie

'Als loodgieter zijn mijn knieën altijd flink belast geweest. Vorig jaar liep ik de 50e Vierdaagse voor het eerst met pijnstillers vanwege de pijn in mijn knie. Meteen daarna heb ik een totale knieprothese gekregen. Om in aanmerking te komen voor een nieuwe knie, moet je een doel voor ogen hebben. Toen de arts vroeg wat mijn doel was, zei ik meteen: de Vierdaagse lopen', aldus Erik.

Klaar voor de start

'Mijn nieuwe knie trekt nog wel een beetje, maar ik heb gelukkig geen pijn meer', vertelt Erik. 'Tijdens de Vierdaagse drink ik geen alcohol, probeer ik verstandig te eten, ga ik vroeg naar bed en blijf ik de oefeningen voor mijn knie doen. De laatste jaren loop ik alleen, juist om mensen te ontmoeten. Mensen met wie je anders niet snel in contact komt. Als je praat, denk je niet aan het lopen. Dan kan het wel pijn doen, maar dat merk je niet zo.'