‘Voorkom en herken een beroerte’. Open dag 17 mei

29 april 2016

‘Voorkom en herken een beroerte’. Open dag 17 mei

Drie Nijmeegse ziekenhuizen organiseren Dag van de Beroerte

Op dinsdag 17 mei organiseren het Radboudumc, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis(CWZ) en de Sint Maartenskliniek een gezamenlijke open dag in het Radboudumc: Voorkom en herken een beroerte - Het kan ook u overkomen! Hiermee sluiten zij aan bij de (jaarlijkse) Europese dag van de Beroerte, de dag waarop zorginstellingen in verschillende landen aandacht besteden aan dit onderwerp.

Mensen die meer willen weten over het voorkomen en herkennen, maar ook over het leven met de gevolgen van een beroerte, kunnen van 10.00 tot 15.00 uur terecht in de centrale hal van de hoofdingang van het Radboudumc. Hier vinden verschillende activiteiten plaats voor iedereen die meer wil weten over het onderwerp.

Gezondheidscontrole 
Bezoekers kunnen een health check doen waarmee ze hun eigen gezondheid kunnen meten (cholesterol, suiker en bloeddruk). In een testruimte is het mogelijk om zelf de gevolgen van een beroerte te ervaren en hulpmiddelen te testen. Op de eerste verdieping van de centrale hal (hoofdingang) is een informatiemarkt van de verschillende organisaties die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten na een beroerte, zoals patiëntenvereniging Hersenletsel.nl, Pluryn en Zozijn.

Proeven 
Bij FoodforCare kunnen bezoekers informatie krijgen over (patiënten)voeding in relatie tot (het voorkomen van) een beroerte en is een proeverij waarbij de bezoeker moet raden welk item de meeste voedingswaarden bevat. Ook kunnen bezoekers onder het genot van een drankje met andere mensen met niet-aangeboren hersenletsel, zoals een beroerte, in contact komen.

Publiekssymposium 
Zorgverleners uit de drie ziekenhuizen zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en het geven van maatwerk advies en voorlichting over hart- en vaartziekten en de mogelijke relatie met de leefstijl. Vanaf 10.30 uur is er een publiekssymposium in de buurt van de informatiemarkt. Tijdens het symposium komen de verschillende aspecten van een beroerte aan bod. De sprekers gaan zowel in op de risicofactoren van het krijgen van een beroerte als de zichtbare en onzichtbare gevolgen ervan. Ook is hier ruimschoots de gelegenheid voor het stellen van vragen.

Nijmeegse alliantie 
Sinds vorig jaar organiseren het Radboudumc, de Sint Maartenskliniek en CWZ gezamenlijk de Dag van de Beroerte. De zorg voor patiënten met een beroerte verloopt al jaren in nauwe samenwerking. Om die reden is het ook niet meer dan logisch om ook voor De dag van de Beroerte de krachten te bundelen. De dag is bedoeld om patiënten en geïnteresseerden uit Nijmegen en omgeving zo goed mogelijk te informeren. Van preventie tot de opname in CWZ of het Radboudumc, en van revalideren in de Sint Maartenskliniek tot het weer zo goed mogelijk terugkeren in de maatschappij. De open dag vindt ieder jaar in een van de drie genoemde ziekenhuizen plaats.

Meer informatie
Op deze website vindt u alle informatie over de Dag van de Beroerte.