Nog steeds last van die blessure? Dan kan de sportarts uitkomst bieden.

04 december 2015

Vanaf 1 januari 2016 wordt sportgeneeskunde vergoed uit het basispakket. U hoeft deze gespecialiseerde zorg dus niet meer zelf te betalen. Denk aan blessureconsulten of sportmedische onderzoeken die nodig zijn voor revalidatietrajecten van chronische zieken.

Sportgeneeskunde in basisverzekering

Vanaf 1 januari 2016 wordt sportgeneeskunde vergoed uit het basispakket. U hoeft deze gespecialiseerde zorg dus niet meer zelf te betalen. Denk aan blessureconsulten of sportmedische onderzoeken die nodig zijn voor revalidatietrajecten van chronische zieken. Ook een onderzoek bij inspanningsgebonden klachten valt voortaan onder de basisverzekering.

Verwijzing huisarts
Voor een bezoek aan de sportarts is wel een verwijzing van de huisarts nodig.

Nieuw is dat de sportarts als medisch specialist voortaan rechtstreeks kan doorverwijzen voor het verrichten van aanvullend onderzoek. Voor een MRI-scan, röntgenfoto of bloedonderzoek, hoeft een patiënt dus niet opnieuw langs de huisarts te gaan.

Aanvullende verzekering
Sportmedische onderzoeken (keuringen) voor prestatieverbetering of screening moeten door de sporters zelf betaald worden of worden bekostigd uit de aanvullende verzekering.Voor deze onderzoeken is geen verwijzing van de huisarts nodig.

Wat doet een sportarts?
Sportartsen zijn gespecialiseerd in het bewegingsapparaat van de mens. Klachten over pijn in de schouders, de rug, heup, knie of enkel kunnen redenen zijn voor de huisarts om u naar een sportarts door te verwijzen. Maar ook bijvoorbeeld vanwege onverklaarbare grote vermoeidheid bij inspanning. Ook gaan tegenwoordig steeds meer mensen - voor het eerst of opnieuw - sporten. Vooral voor de leeftijdsgroep 35+ is een bezoek aan de sportarts een verstandig begin. 

Meer informatie? 
Overleggen met uw huisarts is altijd de eerste en meest verstandige stap. Klik hier voor meer informatie over sportartsen.