Nieuwe toepassing van stapler in robotchirurgie is primeur in Benelux

28 juli 2015

Op woensdag 26 juli vindt in CWZ de eerste darmoperatie plaats waarbij de chirurg een stapler gebruikt die is gekoppeld aan de nieuwste operatierobot Da Vinci XI. Met de stapler kan de chirurg in één beweging een darm doorsnijden en beide uiteinden met nietjes afdichten. Deze toepassing is in combinatie met een operatierobot nog niet eerder gebruikt in de Benelux.

Met een sensor controleert de chirurg welke druk nodig is om de darm dicht te drukken. Vervolgens zet hij met de stapler twee rijen nietjes die de darm afdichten. Daarna snijdt hij de darm door. Beide uiteinden zijn dan goed afgedicht. Deze techniek wordt gebruikt bij verwijdering van een gedeelte van een darm. Ook bloedvaten kunnen op deze manier worden doorgesneden en afgedicht.

Veiligheid

Het gebruik van de stapler is niet nieuw in de chirurgie, maar in combinatie met de operatierobot wel. “Groot voordeel is dat de stapler op de robot stabiel is in gebruik en hierdoor ook veiliger”, zegt chirurg Fatih Polat, die als eerste de robot-stapler gaat gebruiken. “Waar voorheen een menselijke hand van de assistent de stapler vasthield, doet nu de robot dit. De stapler is daardoor onder volledige controle van de chirurg, die zelf de nietjes schiet en darm doorneemt.”

Belangrijke ontwikkeling

Voor CWZ is robotgeassisteerde chirurgie een belangrijke ontwikkeling. Het ziekenhuis schafte in oktober vorig jaar als eerste in Nederland de Da Vinci XI aan. Een belangrijke operatie die met de robot wordt uitgevoerd is verwijdering van de prostaat bij prostaatkanker. Sinds november voeren chirurgen van CWZ ook darmoperaties uit met de operatierobot.