MRSA in CWZ: afdeling B44 weer open en instructies voor thuiskweek

24 maart 2017

Op twee verpleegafdelingen in CWZ (B44 en C44) is vorige week een MRSA -bacterie aangetroffen. B44 is inmiddels MRSA-vrij en neemt weer patiënten op zonder speciale preventie maatregelen. Op de andere afdeling (C44) zijn nog uitgebreide infectiepreventie maatregelen van toepassing. Die maatregelen kunnen de capaciteit van de afdeling beperken.

Aanvullende maatregelen
Om nieuwe besmetting in het CWZ en/of andere zorginstellingen te voorkomen, worden alle patiënten gecontroleerd die in de periode van 1 februari tot 16 maart jl. op afdelingen B44 en C44 opgenomen zijn geweest. Deze patiënten hebben een brief met een kweeksetje ontvangen. Hiermee kunnen zij een kweek afnemen en deze terugsturen naar CWZ.

Kweekinstructies
In de brief staan verdere instructies om de controle kweken af te nemen. Vragen over de instructies? Kijk hier voor meer informatie.

Behandeling is mogelijk
De bacterie die in CWZ is aangetroffen is de community associated MRSA (CA-MRSA). Het gaat om een bacteriestam die vaak buiten het ziekenhuis wordt gevonden en huidinfecties kan veroorzaken. Hoewel deze stammen ongevoelig zijn voor meerdere antibiotica, zijn er voldoende alternatieven voor de behandeling beschikbaar.

Heeft u vragen over MRSA? Bel dan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 met 024 – 365 88 90.

Meer informatie over MRSA.