Meer mogelijk voor patiënten met dementie na operatie heupfractuur

12 juli 2021

Revalideren na een heupoperatie gebeurt al jaren niet meer in CWZ. Als ziekenhuiszorg niet langer nodig is herstellen patiënten thuis vaak beter.

Orthopedie heupoperatie | CWZ Nijmegen

Revalideren na een heupoperatie gebeurt al jaren niet meer in CWZ. Als ziekenhuiszorg niet langer nodig is herstellen patiënten thuis vaak beter. En als thuis geen optie is, dan in ZZG Herstelcentrum of in een van de andere verpleeg- of verzorgingshuis in de regio. Patiënten met dementie raken vanwege hun specifieke zorgbehoefte wel eens tussen de wal en het schip. Ook voor hen is er gelukkig steeds meer mogelijk.  

Herstellen na een heupoperatie kan vaak weken zelfs meer dan een jaar duren. Patiënten gaan, zo snel als hun situatie het toelaat, naar een andere plek om te revalideren. Hierbij zijn er naast het ZZG Herstelcentrum revalidatiemogelijkheden in bijvoorbeeld Waelwick in Ewijk, de Lingehof in Bemmel, Kalorama in Beek of Mariëndaal in Velp.

Revalidatie van psychogeriatrische patiënten

Meestal kiezen patiënten een plek zo dicht mogelijk bij huis. Dat betekent in steeds meer gevallen teruggaan naar hun woning in een verzorgingshuis. Mensen die een heupoperatie ondergaan worden namelijk alsmaar ouder. Onder hen zijn in toenemende mate ook patiënten met de diagnose dementie. Zij hebben een specifieke revalidatiebehoefte waarbij meteen terug naar de eigen woonomgeving niet altijd mogelijk is. Deze patiënten raken vanwege hun specifieke zorgbehoefte soms tussen de wal en het schip. Er zijn namelijk niet veel verpleeghuizen met een psychogeriatrische (PG) afdeling die daar ook revalidatiemogelijkheden hebben. Andersom heeft een psychogeriatrische afdeling of -instelling zelden faciliteiten of de medisch inhoudelijke kennis om een bewoner te laten revalideren. Dit staat een volledige revalidatie van deze, toch al kwetsbare, mensen in de weg.

Collumcare PG

Samen met Kalorama heeft CWZ in het project ‘collumcare PG’ gezocht naar een oplossing. Het resultaat: een speciale afdeling voor psychogeriatrische patiënten met een revalidatiebehoefte in Kalorama. Ook bij Joachim en Anna en het ZZG Herstelcentrum kunnen deze patiënten terecht. Keetie Kremers, verpleegkundig specialist bij orthopedie in CWZ, legt uit wat volgens haar de kracht is van deze samenwerking en hoe de kwaliteit van zorg wordt gewaarborgd: ‘De revalidatie van patiënten met dementie vraagt om een specifieke benadering. Daarom bekijken we vooraf wat de kennisbehoefte is van een zorginstelling en wat wij graag willen meegeven zodat de zorg naadloos op elkaar aansluit. Wij merken dat er vooral behoefte is aan een verdieping van de medische kennis en revalidatietechnieken. Hoe observeer je complicaties na een fractuur? Hoe stimuleer je psychogeriatrische patiënten om oefeningen te doen? Wat mag een patiënt wel en niet doen kort na de operatie? Wat is er nodig om het revalidatiedoel van een patiënt te bereiken? Waar wij waren gebleven kunnen zij dan verder’.

Grenzen vervagen

‘Laagdrempelig contact en open communicatie bleken een must. Het zijn toch twee verschillende werelden, een ziekenhuis en een verpleeghuis. Ieder heeft een eigen aanpak en aandachtspunten in relatie tot patiënten. Wat in dit project ontzettend heeft geholpen is dat we vooral hebben gekeken naar wat we iemand te bieden hebben, én wat we elkaar te bieden hebben als zorginstelling. Mijn advies voor iedereen die wil werken aan een transmuraal project zou zijn: schroom niet om elkaar te leren kennen, om de ander mee te laten kijken. Uiteindelijk heb je hetzelfde doel, een goed herstel voor de patiënt. Om dat te bereiken moeten de onderlinge grenzen vervagen’.

Het project collumcare is inmiddels een zorgpad in CWZ waarbij een eerstehulp-arts, een traumatoloog, een fysiotherapeut, een anesthesist, een geriater, een orthopeed,  een verpleegkundig specialist orthopedie/traumatologie en transferverpleegkundige betrokken zijn.

>>Naar het nieuwsoverzicht

Over project collumcare PG

Waarom? Verbeteren van zorg en versnellen van herstel na een gebroken heup

Hoe? Na een heupfractuur kunnen patiënten een revalidatietraject op maat volgen in een aantal verpleeghuizen. 

Wie? CWZ orthopedie, CWZ heelkunde, CWZ transferpunt, ZZG Herstelcentrum, Kalorama, Zinzia, Zorggroep Maas & Waal, Zorgresidentie Grave, Pantein

Status? Geïmplementeerd, alle patiënten met een heupfractuur doorlopen dit zorgpad en krijgen deze mogelijkheid indien nodig.

Contact k.kremers@verwijder-dit.cwz.nl