Lancering CWZ Thuis app voor longkankerpatiënten op wereldkankerdag

04 februari 2021

Op wereldkankerdag, lanceren we in CWZ een nieuwe thuismonitoring app voor longkankerpatiënten.

Longarts Laura Vermeer

Donderdag 4 februari, op wereldkankerdag, lanceren we in CWZ een nieuwe thuismonitoring app voor longkankerpatiënten. Longarts Laura Vermeer deelt opgetogen dit nieuws met ons.

Trots en blij

“Vorig jaar was daar ineens COVID-19. Voor de nazorg van coronapatiënten is toen de CWZ Thuis app ontwikkeld, waarmee patiënten op afstand kunnen worden gemonitord door hun zorgverlener. Hierdoor hoeven zij minder vaak op controle in het ziekenhuis, wat fijn is in de huidige coronatijd. Dit bracht ons op het idee om een app te ontwikkelen voor onze longkanker patiënten. Een logische keuze, omdat dit een belangrijk speerpunt is in ons ziekenhuis. Samen met onze longverpleeg-kundige, longarts in opleiding, ik zelf, collega’s van de units Klant Markt & Innovatie (KMI) en Medische Informatie Technologie (MIT) én digitale partner Luscii hebben we een app opgezet, die uniek is in Nederland! Daar ben ik trots op en vooral blij om iets extra’s te kunnen betekenen voor onze patiënten’, vertelt longarts Laura Vermeer opgetogen.

Goed volgen

“Per jaar zien we ruim 250 nieuwe longkankerpatiënten. Ongeveer 80 hiervan bevinden zich over het algemeen in stadium I of II met tumoren in de longen, die worden bestraald of geopereerd. Na de behandeling wil je deze patiënten goed blijven controleren. Dat doen we in de basis met een standaard CT-scan. Als alles in orde is, zijn ze daarna langere tijd uit beeld tot de volgende jaarlijkse oproep. De CWZ Thuis app is hierop een welkome en nodige aanvulling: tussentijds wil je deze patiënten op afstand in de gaten kunnen houden en op het juiste moment zien, zodat je waar nodig direct kunt ingrijpen.”

Patiënt aan zet

Longkankerpatiënten die herstellend zijn na een behandeling of operatie zijn vaak wat onzeker of angstig over hun ziekte en de toekomst. Daarom hebben we vooraf samen met collega’s van klant, markt & innovatie in de vorm van interviews onderzocht in hoeverre deze patiënten behoefte hadden aan een app. Hieruit bleek dat zij dit heel fijn vonden”, licht Laura toe. Een greep uit de reacties: “Ik vind dit echt een toevoeging!” ; “Ik vind het belangrijk. Het is een plek waar ik mijn vragen of zorgen kwijt kan.” ; “Fijn dat iemand me op afstand in de gaten houdt!”

In de praktijk

Laura vervolgt: “Alle patiënten met longkanker in stadium I of II ontvangen automatisch een uitnodigingsmail om zich aan te melden. Ook gaan we patiënten die tot 2 jaar terug bij ons behandeld zijn met longkanker stadium I en II aanschrijven, waarbij we hen 5 jaar lang gaan volgen Zij kunnen zich zelf aanmelden voor de CWZ Thuis app via de instructie in de mail. Vervolgens vullen deze patiënten met regelmaat vragen en metingen in via de app , die indien afwijkend worden doorgestuurd aan ons medisch callcenter. De collega’s hier zijn getraind om de resultaten te monitoren, afwijkingen te signaleren en contact op te nemen met ons en patiënten. ”

Onder controle

“Voor ons als zorgverleners is het heel fijn om deze groep longkankerpatiënten met de app tussentijds goed te kunnen controleren. Bij klachten of zorgen over bijvoorbeeld aanhoudende hoest of pijn kunnen we nu direct contact opnemen en snel handelen indien nodig. Voor de patiënt is het heel prettig om met de app zelf te monitoren hoe het gaat, voorlichtingsfilmpjes te bekijken en in controle te zijn.”

Blik op de toekomst

“Mijn grote wens is om in de toekomst ook een bredere thuismonitoring app te ontwikkelen voor alle stadia van longkanker. Maar ook voor patiënten met een actieve behandeling met chemo- en immunotherapie om de bijwerkingen hiervan te kunnen monitoren. Vaak denken patiënten dat die er bij horen en wel over gaan. En weten ze ook niet welke klachten door welke therapie worden veroorzaakt. Het zou ons én vooral deze patiënten enorm helpen als we hier meer inzicht in krijgen en deze zo beter kunnen duiden en behandelen. We zijn heel blij dat we nu ook in het CWZ ervaring hebben met immunotherapie. De prognose van longkankerpatiënten met stadium III en IV is hierdoor de afgelopen jaren al enorm verbeterd! We verwachten dat er ook een toename zal komen voor de indicaties van immunotherapie bij alle stadia van longkanker. Daarnaast vindt hiervoor nog veel onderzoek plaats voor de andere typen van longkanker, zoals het kleincellig longcarcinoom en mesothelioom. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel!”

Tot slot

Laura: “Er heerst een beeld dat de reguliere en dus ook oncologische zorg sinds corona wordt uitgesteld. Dat is niet zo voor de oncologische patiënten. Sterker nog: afgelopen jaar hebben we zelfs meer patiënten gezien op onze polikliniek, mede door het opstarten van de immunotherapie in ons ziekenhuis. We hebben aanpassingen gedaan in de logistiek rond het bloedprikken en laten patiënten minder vaak naar het ziekenhuis komen als dat niet nodig is. Daarvoor zetten we videoconsulten en nu de CWZ Thuis app in. Blijf dus alsjeblieft klachten melden, de oncologiezorg gaat gewoon door!”

CWZ heeft meerdere apps voor telemonitoring in gebruik en ontwikkeling. Meer weten over de CWZ Thuis apps? Kijk op de website of  Luscii.