Drie CWZ-artsen krijgen subsidie uit Wetenschapsfonds

08 november 2019

Rob Jansen, Rick Hermsen en Sander Koëter ontvingen 5 november een subsidie voor hun wetenschappelijk onderzoek. De commissie wetenschappelijk onderzoek (CWO) koos uit zeven aanvragen de beste en droeg die voor aan de raad van bestuur.

Subsidie Wetenschapsfonds | CWZ Nijmegen

Rob Janssen, Rick Hermsen en Sander Koëter ontvingen 5 november een subsidie voor hun wetenschappelijk onderzoek. De commissie wetenschappelijk onderzoek (CWO) koos uit zeven aanvragen de beste en droeg die voor aan de raad van bestuur. Het wetenschapsfonds is dit jaar gestart en wordt ondersteund door CWZ, Jonkerbos MSB en MSB cardiologie.

‘De kwaliteit van alle aanvragen was hoog,’ aldus CWO-voorzitter Sander Koëter. ‘De onderzoeken zijn zeer relevant voor de zorg aan patiënten in CWZ. We hebben alle aanvragen beoordeeld op de volgende criteria: wetenschappelijke waarde, aansluiting bij CWZ-strategie, onderzoeksthema’s en onderzoekslijnen, klinische en maatschappelijke relevantie, samenwerkingsverbanden, haalbaarheid en budget.’ De CWO bestaat uit specialisten, arts assistenten, verpleegkundig onderzoekers en research medewerkers. Een aantal leden diende zelf ook een aanvraag in, maar mocht die uiteraard niet zelf beoordelen, waardoor er minder punten konden worden behaald.

Onderzoek Rob Janssen: Koper-heparine inhalatietherapie voor herstellen longschade bij longemfyseem

Longarts Rob Janssen onderzoekt of beschadigde elastine-vezels bij emfyseempatiënten te repareren zijn met koper-heparine inhalatietherapie. Deze fase I/II studies maken deel uit van een door CWZ geïnitieerd multicenter samenwerkingsverband bestaande uit Radboudumc, Rijksuniversiteit Groningen, Maastricht UMC, Katholieke Universiteit Leuven en Erasmus MC Rotterdam. Aan dit onderzoek is 10.000 euro toegekend.

Onderzoek Rick Hermsen over prostaatkanker

Specialist nucleaire geneeskunde Rick Hermsen doet onderzoek gerelateerd aan nucleaire geneeskunde (PSMA Expression Evaluation of Prostate Cancer in the prostate after prostatectomy). Zijn onderzoek is een prospectieve cohort studie naar de waarde van de PSMA-scan bij de detectie van primaire prostaattumoren voorafgaand aan een prostatectomie ten opzichte van de MRI, met als gouden standaard de pathologische evaluatie. Aan dit onderzoek is 5.000 euro toegekend.

Onderzoek Sander Koëter over de voorste kruisband reconstructie

Orthopedisch chirurg Sander Koëter doet met het orthopedisch researchlab van Radboudumc onderzoek naar op maat gemaakte, patiëntspecifieke richters voor optimale plaatsing van een voorste kruisband. Deze richters zijn in het lab ontwikkeld op basis van geavanceerde computers en zijn nu klaar om door te ontwikkelen zodat ze toepasbaar zijn in de operatiekamer. Het doel is om de kruisband nog nauwkeuriger te plaatsen, waardoor de kans op nieuw letsel aan de herstelde kruisband afneemt (nu is die kans rond de 10%) en de kans op artrose vermindert (nu is de kans 10 keer zo hoog als normaal). Met de subsidie van 5.000 euro is een pilotstudie naar deze klinische toepassing mogelijk.