Dit weekend gaat de zomertijd in

23 maart 2018

Het slaapcentrum CWZ vertelt wat je kunt doen om je biologische klok snel aan te passen aan de nieuwe tijd.

Slapend kind (foto Pixabay) | CWZ Nijmegen

Op zondag merken we nog niet zoveel van de zomertijd, omdat we lekker uitslapen. Maar ’s avonds kan het zijn dat je lastiger in slaap komt, omdat je een uur eerder dan normaal in bed kruipt. Op maandagochtend gaat de wekker een uur vroeger. Je interne klok - de biologische klok - raakt in de war. Die biologische klok wordt aangestuurd door je hersenen en regelt dat allerlei processen in je lichaam volgens een vast ritme verlopen. Bijvoorbeeld je hartslag, maar ook het slaap-waakritme. Het slaapcentrum CWZ vertelt wat je kunt doen om die biologische klok snel aan te passen aan de nieuwe tijd.

Tips als de klok wordt verzet

  • Sta op zondag toch extra vroeg op. Dan kan je biologische klok wat eerder beginnen met aanpassen en kun je maandagochtend gemakkelijker uit je bed komen.
  • Als je de wekker aan de andere kant van je slaapkamer zet, moet je er wel uit. Bedenk dat je van een beetje dutten heus niet fitter wordt.
  • Heb je jonge kinderen, dan kun je een paar dagen eerder al beginnen met het verzetten van de bedtijd. Breng ze steeds een kwartiertje eerder naar bed. Zo wordt de overgang minder groot.
  • Van licht word je goed wakker. Het remt de aanmaak van melatonine en stimuleert de productie van ‘waakhormonen’. Doe dus meteen de gordijnen open. Heb je er tijd voor, maak dan een ochtendwandeling of ga meteen buiten sporten.
  • ’s Avonds is het juist belangrijk dat je lichaam melatonine gaat aanmaken. Sluit daarom het licht zoveel mogelijk buiten, bijvoorbeeld met verduisterende gordijnen. Ook kunstlicht van tv, tablet of telefoon houd je uit je slaap.