Celloduo raakt kinderen én ouders

25 januari 2016

‘Wat leuk dat we een keer voor iets leuks naar CWZ kunnen!’ Jipp en zijn broer zijn op vrijdag 22 januari bij een bijzondere muzikale act op de kinderafdeling. Het celloduo Muziek aan bed treedt dan op met 4 handen en 2 stokken op één cello. Met ontroerende, grappige, speelse duetten. Soms heel klein, dan weer uitbundig. Soms instrumentaal, dan weer met zang. Met hun programma brengen zij het publiek van kinderen, ouders en zelfs een opa in vervoering.

Ploink
Al na één liedje doen de kinderen enthousiast mee. Ze herkennen moeiteloos liedjes van de Efteling, Buurman en Buurman, en Angry Birds. Ze maken geluiden en bewegingen bij het Bos van Ploink. En bedenken vieze ingrediënten voor een smerige soep. Eén jongetje is heel verlegen. ‘Fluister het maar in je moeders oor’, wordt hij aangemoedigd. Sil zit in zijn pyjama aandachtig te luisteren. ‘De Bolero klonk zo mooi. Ik vond het erg leuk’, zegt hij na afloop. Pedagogisch medewerker Inge die ook een aantal oud-patiëntjes uitnodigde: ‘ Voor één jongen was het ziekenhuis een vreselijke ervaring. Dat hij hier nu met zijn moeder voor iets fijns komt, is zó belangrijk.’

Glimlach
Na het concertje gaan de cellisten Tjakina Oosting en Marieke van der Heyden een paar patiëntenkamers langs. Zoals bij Floris, die net van de verkoeverkamer komt. Hij ligt stil in bed, maar zijn hoofd danst mee met de muziek. Op een andere kamer maken de cellisten een wat ouder baby’tje aan het lachen. Ook de verpleegkundigen blijven staan om te luisteren. Een kinderarts doet zelfs een paar danspassen. ‘We hebben een zware week gehad op de afdeling, maar gaan nu met een glimlach naar huis’, zegt afdelingshoofd Florien.

Ontspannend
Het celloduo bezoekt ook de couveuseafdeling. ‘Woh, wat een mooie muziek,’ reageert verpleegkundige Bertie. Op één kamer staan ouders hun kind te wiegen op het ritme van de cello. De moeder van Bram geeft net een flesje aan haar zoon. ‘Het was een beetje opera, leuk! De dagen zijn best lang hier. Het is leuk dat er zoiets gebeurt.’ Verpleegkundige Nellie noemt het spontane bezoek een ‘ontroerend en ontspannend moment’. ‘Mooi dat dit kan, want voor de couveuse-ouders zijn er maar weinig extra’s. Heel hartelijk dank.’

Medicijn
Het muziekoptreden werd mogelijk gemaakt door Muziek aan bed en Vrienden van CWZ. De cellisten gaan Nederlandse ziekenhuizen langs om kinderen én volwassenen mee te nemen in hun muzikale verhaal. Het is knap hoe ze daarbij steeds de juiste snaar weten te raken. ‘Muziek als medicijn’, zeggen ze zelf. En zo is het precies. Misschien komen we de cellisten later ook wel op andere plekken in CWZ tegen. We bekijken of dat kan.

Met dank aan Muziek aan Bed, Marcel Waterman Fotografie, Van Eck&Oosterink en Vrienden van CWZ.