Casper Reijnen promoveert cum laude op onderzoek naar behandeling baarmoederkanker

09 september 2020

Dit onderzoek komt voor uit de eerste ronde van het regionaal promotiefonds Junior Research Project van het Radboudumc en CWZ.

Casper Reijnen | CWZ Nijmegen

Op dinsdag 8 september promoveerde Casper Reijnen cum laude op zijn onderzoek naar de behandeling van baarmoederkanker.

Promotieonderzoek

Dit onderzoek komt voor uit de eerste ronde van het regionaal promotiefonds Junior Research Project van het Radboudumc en CWZ. Het onderzoek werd geleid door dr. Marc Snijders, gynaecoloog; dr. Heidi Küsters-Vandevelde, patholoog; dr. Hanny Pijnenborg, gynaecoloog (Radboudumc) en prof. dr. Leon Massuger, gynaecoloog. In 2019 won Casper de CWZ-wetenschapsprijs.

Doel van het onderzoek

Het doel van zijn onderzoek was om de diagnostiek en bijbehorende risico’s voor vrouwen met baarmoederkanker in kaart te brengen en te verbeteren. De focus? Nog preciezer kunnen voorspellen welke patiënten een agressieve of minder agressieve vorm van baarmoederkanker hebben om zo de behandeling van baarmoederkanker aan te passen aan de individuele patiënte. ‘Hiervoor gebruikten we verschillende type voorspellers zoals bloedwaarden, bepaalde eiwitten op de tumor, en ook informatie van scans’, legt Casper Reijnen uit. ‘Al deze verschillende informatie combineerden we in een model waarmee de patiënt en de arts samen de behandeling kunnen kiezen die het beste past bij de specifieke situatie van de patiënte’.

Europese samenwerking

Het onderzoek werd uitgevoerd binnen een grote Europese onderzoeksgroep, de ENITEC (European Network for Individualized Treatment of Endometrial Cancer). Er werd samengewerkt met tien Europese ziekenhuizen, in onder andere Barcelona, Leuven, Bergen (Noorwegen) en Brno (Tsjechië). Door deze samenwerking was het mogelijk om veel data te verzamelen die als basis dienden voor het model. Het model werd ontwikkeld samen met prof. dr. Peter Lucas, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de universiteit van Twente.

Terugblik op onderzoek

Casper kijkt positief terug op zijn onderzoeksperiode. ‘Ik heb veel tijd doorgebracht in het pathologielab. Dat was als clinicus in het begin even wennen, maar achteraf vond ik dit juist een van de leukste dingen van mijn promotie. Ik heb hierdoor veel van mijn data zelf kunnen verzamelen en analyses zelf kunnen doen, waaronder ook genetische analyses. Ook het werken binnen de Europese onderzoeksgroep ENITEC en de internationale congressen waarop ik mocht spreken (o.a. Rio de Janeiro en Kyoto) hebben veel indruk op mij gemaakt.’

Huidige functie

Casper is sinds 1 juni 2020 werkzaam als arts in opleiding tot radiotherapeut aan het Radboudumc.