Brief naar patiënten over MRSA

21 maart 2017

Op twee verpleegafdelingen in CWZ is een mrsa-bacterie aangetroffen. Het gaat om een veel voorkomende maar besmettelijke bacterie die huidinfectie kan veroorzaken. De MRSA-bacterie is ongevoelig voor meerdere soorten antibiotica, maar er zijn voldoende alternatieve manieren voor behandeling.

Om verdere verspreiding van de bacterie tegen te gaan zijn verschillende maatregelen genomen, die onderdeel zijn van standaardprocedure bij MRSA-besmetting. Een van deze maatregelen is controle van patiënten die eerder op de verpleegafdelingen zijn opgenomen waar de bacterie is gevonden. Deze patiënten krijgen een brief met het verzoek om een kweekje te nemen en dat terug te sturen naar het ziekenhuis. Mocht bij hen de bacterie worden gevonden, dan worden ze gebeld.

Voorkomen van verdere verspreiding van de MRSA-bacterie is belangrijk. Zo hoeft er minder alternatieve antibiotica ingezet te worden. Daardoor blijft het risico dat de bacterie ook voor deze middelen ongevoelig wordt het kleinst.

Tot nader orde worden geplande opnames op de betreffende afdelingen waar mogelijk uitgesteld. Het gaat om opnames voor heelkunde, urologie, gynaecologie en plastische chirurgie. Spoedopnames gaan gewoon door. Alle poliklinieken, ook van deze specialismen, zijn net als altijd open.

Heeft u vragen over MRSA? Bel dan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 met 024 – 365 88 90.

Meer informatie over MRSA.