Hartfalenzorg aan huis

Wijkverpleegkundige Corinne: 'Als je doodmoe bent, wil je je energie liever niet besteden aan een ziekenhuisrit'

Ritjes naar het ziekenhuis kunnen veel hartfalenpatiënten bijna niet meer opbrengen. Daarom zijn de huisbezoeken van de wijkverpleegkundige een uitkomst voor hen. De hartfalenpoli CWZ houdt op de achtergrond een oogje in het zeil.

Thuisbegeleiding voor kwaliteit van leven

Mevrouw Rutten was een van de hartfalenpatiënten die thuis zorg kreeg. Helaas is zij inmiddels overleden. In een interview vertelde ze in 2016: ‘Voor mij zijn de huisbezoeken heel fijn. Eerst kon ik nog alleen gaan, maar tegenwoordig lukt dat niet meer en moet ik mijn lieve kinderen vragen om te rijden. Dat vind ik heel vervelend. Die doen al zoveel voor me.’ Haar wijkverpleegkundige Corinne Klabbers: ‘Als je doodmoe bent, moet je zuinig omgaan met je energie. Die wil je liever niet besteden aan een ziekenhuisrit, maar aan dingen die belangrijk voor je zijn. Met deze thuisbehandeling dragen we bij aan kwaliteit van leven.’ In CWZine staat het volledige interview met mevrouw Rutten

Ziekenhuisopname voorkomen

Hartfalen beperkt mensen in hun dagelijks leven. Het uithoudingsvermogen bij inspanning is beperkt. Mensen met hartfalen zijn snel moe, ondernemen is het risico op ontsporing groot. Iemand met ernstig hartfalen wordt hierdoor gemiddeld 3 keer per jaar in het ziekenhuis opgenomen. Vaak gebeurt zo’n opname met spoed, omdat iemand benauwd en angstig is. Meestal herstelt de situatie en kan de patiënt weer naar huis. Maar de kans dat de situatie weer zal verslechteren en weer een opname volgt, is groot. Door thuisbegeleiding is die cirkel te doorbreken.

Juiste zorg op de juiste plek = een CWZ-ambitie

De thuisbegeleiding van patiënten met hartfalen past bij de CWZ-ambitie om zorg dáár te leveren waar die het beste kan worden gegeven.