Kortere ziekenhuisopname

Het aantal ligdagen in CWZ is de afgelopen 25 jaar spectaculair gedaald. Duurde een opname vroeger gemiddeld iets meer dan 10 dagen, tegenwoordig mag iemand na een krappe 5 dagen weer naar huis. Dat komt door betere operatietechnieken, efficiëntere behandelingen en voortschrijdend inzicht. Een enorme verbetering voor de patiënt. Want waarom langer in het ziekenhuis blijven dan nodig?

Schouderoperatie in dagbehandeling

De afdeling orthopedie regelde begin 2017 dat een groot aantal schouderoperaties in dagopname kan gebeuren. Vóór de operatie al krijgt de schouderpatiënt instructies van de fysiotherapeut om te oefenen. Na de operatie gaat er pijnmedicatie mee die geschikt is om thuis te gebruiken. Is er nazorg nodig? Dan vraagt CWZ deze al voor de operatie aan, zodat alles is geregeld bij thuiskomst. Een speciale behandel-app geeft stap voor stap instructie. Zo heeft de patiënt steeds de juiste informatie op het juiste moment.

Fijn thuis kunnen slapen

Sinds april 2017 worden vrouwen die een grote gynaecologische operatie krijgen, op de operatiedag opgenomen in plaats van de dag ervoor. Oncologieverpleegkundige Rosalie Hamer: 'Bij heelkunde doen we dat al langer en dat blijkt een groot succes. Mensen vinden het erg fijn om de avond voor de operatie thuis te kunnen slapen. Ze komen meer uitgerust in het ziekenhuis.’
Borstsparende operaties bij borstkanker gebeuren tegenwoordig ook in dagbehandeling. Een langer verblijf in het ziekenhuis kan namelijk meer complicaties geven, zoals een ontsteking of embolie. De dag na de operatie belt de mammaverpleegkundige op om te horen hoe het gaat. Op deze manier houdt het ziekenhuis vinger aan de pols en voelt de patiënt zich niet aan haar lot overgelaten.
Zo nemen steeds meer specialismen hun zorgprocessen onder de loep.

CWZ-ambitie doelmatige zorg

Het verkorten van ziekenhuisopnames past bij de CWZ-ambitie om doelmatige zorg te leveren.