Bloed prikken

Bereikbaarheid

CWZ heeft prikposten in de hele regio. Hier vindt u een overzicht van de prikposten. U kunt eenvoudig zoeken op postcode en woonplaats. Bij de hoofdingang van CWZ ziet u de afdeling bloedafname met locatiecode B82.

Hier vindt u de openingstijden van de verschillende prikposten.

Kinderen

Voor kinderen is er bij de prikpost in het hoofdgebouw van CWZ een speciale, vriendelijk ingerichte kamer voor kinderen. Na het prikken krijgt uw kind een dapperheidsdiploma en een verrassing. Komt u bij voorkeur voor 16.30 uur langs. Dan zijn er meer medewerkers en is uw kind sneller aan de beurt. Kinderen gaan altijd voor. Hier vindt u een fotoreportage om van te voren met uw kind te bekijken.

Nuchter

U kunt op het aanvraagformulier zien of u nuchter moet zijn:

  • achter het onderzoek staat vermeld ‘Nuchter’
  • en/of het vakje ‘Nuchter’ is aangestreept.

Staat bovenstaande niet op het formulier, dan is nuchter komen dus niet nodig.

U mag de avond vóór het bloed prikken vanaf 24.00 uur niets meer eten, drinken of roken. U kunt wel een klein beetje water drinken. Medicijnen mag u gewoon innemen.

Onderzoek en uitslag

De uitslag geven we door aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Dat kan uw huisarts zijn of een specialist van CWZ. De arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.

Op www.uwbloedserieus.nl leest u bijvoorbeeld hoe een bloedonderzoek werkt en welke laboratoriumtesten er zijn.

Urine

Gebruik hiervoor een schoon, goed sluitend potje. Bij apotheek of huisarts kunt u speciale potjes krijgen.

Op de dag dat het onderzoek is aangevraagd, haalt u bij de de afdeling bloedafname in het hoofdgebouw van CWZ (B82) een speciale urinefles op. U gaat in deze fles 24 uur lang urine opvangen. De eerste plas na het opstaan hoeft u niet in de fles op te vangen. Daarna vangt u 24 uur lang de urine op in de fles. De volgende ochtend na het opstaan plast u voor de laatste keer in de fles. Lever daarna de fles in bij de afdeling bloedafname.

Wachttijd

Ons streven is dat we 95% van onze patiënten binnen 20 minuten helpen. Tussen 8.00 en 10.30 uur is het drukste moment.

Deze patiënten moeten we met spoed prikken omdat de uitslag binnen 1 uur bekend moet zijn. Ook kinderen gaan voor. We vragen uw begrip hiervoor.