Zenuwvezellaagonderzoek (GDX)

Dit is een onderzoek van de zenuwvezels in het netvlies (GDX).

U krijgt een GDX als een arts vermoedt dat u glaucoom heeft of daar in de toekomst last van kunt gaan hebben. Hierbij kijkt een arts of er schade is aan de zenuwvezels in uw oog. De zenuwvezels zitten in het netvlies.

Het netvlies zit aan de binnenkant achter in het oog. Hier vallen de lichtstralen op die het oog binnenkomen. De kegeltjes en staafjes in het netvlies verwerken deze lichtstralen tot signaaltjes. De zenuwvezels geven deze signaaltjes door aan de oogzenuw. Deze zenuwvezels komen samen rond de oogzenuw. 

Toon meer

Hoe verloopt een GDX-onderzoek?

Tijdens het onderzoek kijkt u iets voorover gebogen in een apparaat. Hier ziet u een rood knipperend lampje. Het apparaat doet twee metingen per oog. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten en wordt uitgevoerd door de optometrist, technisch oogheelkundig assistent of polikliniekassistente.

Waar vindt een GDX-onderzoek plaats?

Dit onderzoek vindt plaats op de polikliniek oogkliniek.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.