Röntgenonderzoek bij kinderen

Met röntgenonderzoek bekijkt de arts de binnenkant van het lichaam van uw kind met behulp van röntgenstraling.

Er zijn twee vormen van röntgenonderzoek: een röntgenfoto en röntgendoorlichting. Dit onderzoek wordt ook gedaan bij volwassenen. Is het gericht op kinderen, dan vindt het onderzoek plaats in overleg met de ouders.

We kunnen verschillende soorten beelden maken:

Röntgenfoto
De arts maakt een foto met een röntgencamera. Dit is een stilstaand beeld.

Röntgendoorlichting
Bij röntgendoorlichting ziet de arts bewegend beeld. Zij kan tijdens röntgendoorlichting ook foto's of een filmpje maken. De arts gebruikt röntgendoorlichting als ze wil weten of bepaalde organen goed werken of tijdens een operatie.

Röntgenonderzoek met contrastvloeistof
Bij een gewoon röntgenonderzoek zijn alleen botten en bepaalde lichaamsdelen te zien, zoals het hart en de longen. Voor röntgenonderzoek van andere organen gebruikt de arts een contrastvloeistof, bijvoorbeeld bij de slokdarm en maag. Die vloeistof krijgt uw kind te drinken of wordt met een injectie ingebracht. Van het röntgenonderzoek zelf voelt uw kind niets. Het inspuiten van contrastvloeistof kan eventjes zeer doen.

Toon meer

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.