Röntgenonderzoek van de slokdarm en/of maag

Onderzoek van slokdarm en/of maag met behulp van röntgen. 

Normaal zijn de slokdarm en de maag op een röntgenbeeld niet zichtbaar. Door een contrastmiddel te drinken zijn slokdarm en maag wel te zien op de röntgenbeelden.

Als u klachten heeft aan uw slokdarm of maag en het niet duidelijk is wat de oorzaak hiervan is, kan een contrastfoto duidelijkheid geven. Een contrastfoto kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij een lekkende klep van de slokdarm of maag.

Toon meer

Hoe verloopt een röntgenfoto van de slokdarm en/of maag?

U gaat voor het röntgenapparaat staan. Dan krijgt u een beker met contrastvloeistof. Tijdens het drinken maakt de radiologisch laborant röntgenfoto’s. U voelt hier niks van. Op de foto’s kan de laborant of radioloog zien of uw slokdarm goed werkt en of er afwijkingen zijn.

Waar vindt een röntgenfoto van de slokdarm en/of maag plaats?

Een röntgenonderzoek van de slokdarm en/of maag vindt plaats op de afdeling radiologie.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.