Pleurapunctie

Tijdens dit longonderzoek haalt de arts vocht tussen de longvliezen weg om dit te onderzoeken.

Een pleurapunctie kan ook een behandeling zijn. Het wordt dan een pleuradrainage genoemd.

De aanwezigheid van vocht tussen de longvliezen kan te maken hebben met:

Toon meer

Hoe verloopt een pleurapunctie?

De longarts staat aan uw rugzijde en brengt de naald in tussen 2 ribben. De naald gaat tot in de holte tussen de twee longbladen (de pleuraholte). Op de naald zit een spuit die vocht opzuigt. Vervolgens haalt de longarts de naald er weer uit. De ingreep duurt 5 tot 10 minuten. Het vocht wordt onderzocht in het laboratorium.

Waar vindt een pleurapunctie plaats?

Een pleurapunctie vindt meestal plaats op de behandelkamer van de operatie-afdeling. Soms wordt de pleurapunctie op het bed op de verpleegafdeling longziekten of op de polikliniek longziekten gedaan.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.